Stedentrip München in 2012

Van vrijdag 27 april tot en met maandag 30 april hebben we met een groep van 19 mensen uit Vollenhove de stad München bezocht. Op deze website vind je het verslag.

We reisden per luxe touringcar - uitsluitend voor ons gezelschap - van Noorden Reizen uit Coevorden, met vertrek en aankomst bij de Burght in Vollenhove. Afwisselend werden we gereden door Lammie Vredeveld en Henri Vredeveld, zodat de heenreis zonder grote pauzes verliep en we ondanks de vrijdagmiddagdrukte rond München redelijk op tijd bij ons hotel aankwamen. We hadden zelf hapjes en drankjes meegenomen, die doorlopend werden geserveerd. En er was uiteraard volop ruimte in de bus om een praatje met deze en gene te maken!

We vertrokken om 6 uur vanaf de parkeerplaats bij De Burcht en waren rond half zeven bij hotel Grasbrunner Hof, St. Ulrichplatz 1, in Grasbrunn, een dorpje aan de oostkant van München. Nadat de kamers waren verdeeld was er voor ons een  Beierse maaltijd in het restaurant. Die voldeed niet helemaal aan de beschrijving vooraf, en viel velen wat tegen. Het mooie weer en de gezelligheid op het terras maakte veel goed. Het Beierse bier smaakte best!

Zaterdag en zondag (zie het verslag per dag met foto's) lieten we ons met de bus afzetten bij S-bahn station Haar, nog geen tien minuten rijden en net aan de rand van het stadsnet van het openbaar vervoer. Op de vooraf afgesproken tijd troffen we daar 's avonds de bus ook weer aan om ons naar het hotel te brengen. Ook zaterdagavond konden we nog op het terras terecht, maar zondagavond was er geen bediening. Gelukkig hadden we zelf nog wat blikjes!

Maandagmorgen vertrokken we op tijd, want we hadden nog twee grote tussenstops op de reis terug. Allereerst het voormalige concentratiekamp Dachau aan de noordwestkant van München, nu ingericht als museum en herdenkingsplek. De resterende gebouwen, waaronder twee barakken en het crematorium, waren erg indrukwekkend. De expositie boeide ook, en uiteindelijk hadden we best meer tijd hier kunnen doorbrengen. Maar de reis was nog lang! Een grote stop rond het middaguur maakten we in het middeleeuwse stadje Rothenburg ob der Tauber. Nog fraai ommuurd, erg leuk om even doorheen te lopen. Op deze maandagmiddag waren er nog niet zo veel Japanners als normaal...

We aten bij Van der Valk in Bottrop en reden via Arnhem terug naar Vollenhove, waar we rond half tien aankwamen.

 

verslag van zaterdag  -   verslag van zondag  -   sporen op Google Maps