Zaterdag 28 april

We reisden in ruim 20 minuten vanaf S-bahnstation Haar naar Karlsplatz oftwel Stachus aan de westrand van het oude stadscentrum. Vandaar gingen we te voet een aantal bezienswaardigheden verkennen. Dat wil zeggen: vooral vanaf de buitenkant - een uitzondering daar gelaten.

Karlsplatz (Stachus)

Het halfronde Karelsplein, in de volksmond Stachus genoemd, ligt net buiten de de oude Karelspoort, stadspoort van München. Dit is het vertrekpunt van vele stadbezoeken, omdat hier de kilometerlange belangrijkste winkelstraat begint. De fonteinen nodigen op warme zomerdagen de bezoekers uit voor verkoeling. Grote stromen mensen trekken over het plein en veel toeristen maar er foto’s.

Michaelskerk

De Michaelskirche werd in twee fases gebouwd en werd oorspronkelijk opgericht tijdens de jaren 1583 tot 1588. De architect van het gebouw is niet gekend, maar desondanks moest de kerk een van de mooiste Jezuïetenkerken ter wereld worden. Het gebouw had een enorm tongewelf, enkel de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Rome was destijds groter. Het gewelf was zo groot dat de inwoners van München vreesden dat het zou instorten.
Het gewelf was nooit een probleem, maar in 1590 stortte de toren van de kerk in waarbij het net voltooide koor werd vernield. De hertog van Beieren besloot na de ramp dat de kerk nog groter moest worden dus werden de plannen aangepast. Kort daarop begon men aan de tweede fase van de bouw van de kolossale kerk, die duurde tot het gebouw voltooid was in 1597. Er werd niet alleen een nieuw en grootser koor gebouwd, maar ook een dwarsbeuk, die oorspronkelijk niet in de plannen stond.
Een aantal bronzen standbeelden versieren de mooie gevel van de kerk; er is onder andere een groot standbeeld te zien tussen de twee grote deuren dat de Aartsengel Michaël toont.
De Michaelskirche werd zwaar beschadigd door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar het werd kort na de oorlog gerestaureerd. In de jaren 1980 werden nog een aantal cosmetische restauraties doorgevoerd.

Frauenkirche

De toren kon niet worden beklommen vanwege restauratie. toch de moeite waard, bijvoorbeeld vanwege het voetspoor van de duivel.

Marienplatz met Neuen Rathaus

We waren op tijd om het bekende spel rond de klok van 12 uur te bewonderen: een rij ruitertjes en andere figuren. Een grote mensenmassa deed hetzelfde.

Asamkirche

Een kleine, maar zeer rijk versierde kerk. We namen er de tijd voor alles - zittend op een bankje - goed te bekijken.

Peterskirche

Viktualienmarkt

Een gezellige markt met diverse etenswaren. Erg in trek bij toeristen, het was er dan ook super druk. De biertuin zat barstensvol, het was een mooi gezicht hoe men in een lange rij stond voor de uitgifte van de litersglazen bier - en de inname van de lege glazen. Zelfbediening dus! Wij aten en dronken bij een restaurant op de hoek van de markt, waar we nog net binnen een tafel in de hoek konden laten vrijmaken. Ieder voor zich bezocht vervolgens de markt, met een groep kon je je er niet bewegen.

Alter Hof

Een hofje middenin het centrum, nauwelijks de moeite waard.

Hofbräuhaus

Ook hier was het geweldig druk, en moest ieder voor zich een plekje aan een tafel veroveren voor de lunch. Dat lukte lang niet iedereen,  maar ook naast dit wereldberoemde etablissement waar Hitler ooit zijn putsch beraamd zou hebben, waren eetgelegenheden.

Odeonsplatz omgeving: Residenz en Hofgarten.

Vanaf de Odeonsplatz gingen we met de U-bahn naar de brouwerij van Franziskaner / Spaten aan de Marsstrasse 48. We kwamen daar net te laat om de rondleiding op het afgesproken tijdstip te volgen, dus moesten wachten tot de gids terug was - maar kregen toen dan ook een mooie privérondleiding die werd afgesloten in de kroeg op de bovenste verdieping van de eigen mouttoren. Van hier had je een prachtig uitzicht over de stad, en kon je in de verte de Wiese zien liggen - plaats van het jaarlijkse Oktoberfest. In de kroeg hadden we een uur lang 'gratis' drinken en daar werd volop gebruik van gemaakt. Ook hier smaakte het bier weer best - en de brezel ook.

Vervolgens was het nog geen tien minuten lopen naar de Augustinerkeller, waar we een tafel hadden gereserveerd om 18.30 uur. Op deze eerste mooie lentedag was de grote biergarten echter al open, en onze tafel vonden we dan ook daar - vlak bij de 'ausschank' wat heel veel te kijken opleverde. De biergarten, met zo'n 5000 plaatsen, was volledig bezet....

Vanaf S-bahnstation Hackerbrücke naar Haar was het terug nog geen 30 minuten, de bus stond ons al op te wachten. De biergarten van het hotel was weliswaar veel kleiner, maar het heerlijke weer maakte het hier ook nog goed toeven.

terug naar startpagina - naar het verslag van zondag