Trevi Fontein

De Trevi Fontein dateert uit  1762 en is in 30 jaar tijd gebouwd door Nicola Salvi, in opdracht van Paus Clemens XII. Zijn ontwerp baseerde hij op een ontwerp van Bernini. Salvi stierf echter nog voordat de fontein voltooid werd. Tijdens de Renaissance en de Baroktijd was het erg belangrijk om de mooiste kunstwerken te laten bouwen. Hoe grootser en hoe mooier het kunstwerk was, des te meer rijkdom en macht de stad en zijn heerser uitstraalde. Om deze reden werd de Trevi-fontein gebouwd.

De Fontana di Trevi bevindt zich op het Piazza di Trevi in de gelijknamige Romeinse wijk Trevi. De oorsprong van de naam van de fontein heeft waarschijnlijk iets te maken met het getal tre. Drie is het aantal straten dat uitkomt op Piazza di Trevi. Dit plein is tevens het eindpunt van het aquaduct Acqua Vergine, dat tot 19 jaar v. Chr. water naar de stad voerde. Of wellicht is de naam afkomstig van Trivia, een jong meisje op één van de reliëfs. Neptunus is de centrale figuur van de fontein. Hij wordt op een schelp voortgetrokken door twee gevleugelde paarden die staan voor twee stemmingen die karakteristiek zijn voor de oceaan: rust en wildheid. In twee nissen links en rechts worden Overvloed en Gezondheid uitgebeeld. Rechts bovenaan zie je de afbeelding van een maagd die een soldaat de plek van een bron aangewezen zou hebben. De Fontana di Trevi is bekend om haar mythe: wie een muntje over zijn schouders in de Trevi-fontein werpt, zal ooit terugkeren naar Roma. Wie er twee in gooit, zal in Roma een liefde ontmoeten. En wie er nog een derde achteraan werpt, zal met een Romein trouwen… Maar nog bekender misschien is de fontein doordat de zeer rondborstige Anita Ekberg zich erin wierp in Fellini’s film La dolce vita.

's Avonds is de fontein verlicht, zij het zeer spaarzaam. Het is dan minstens zo druk als overdag: behalve de toeristen zijn ook de Romeinen zelf dan op pad.

terug naar startpagina - naar programma