dag 11 - 15 november Hoi An - My Lai - Qui Nhon

Het is een behoorlijke afstand van Hoi An naar de eerstvolgende interessante stad, dat is Nha Trang. We gingen om 8 uur op pad en moesten de eerste kilometers met de bus door het water. De chauffeurs hadden voor de zekerheid alle bagage achterin de bus geladen, zodat het niet nat kon worden onderin.  Na vertrek uit Hoi An stopten we, tijdens de lange rit, voor een bezoek aan het in de oorlog door Amerikanen uitgemoorde gehucht My Lai bij het dorp My Son (zie Capitool blz. 119). In het museum met aangrijpende foto's zagen we een indrukwekkende documentaire van de KRO (in het Nederlands dus) over de slachtingen die 'opgefokte' Amerikaanse commando’s hier onder de burgerbevolking hebben aangericht, en het interview met een getuige van toen - een Amerikaanse helicopterpiloot die maar 3 mensen kon redden. De omgeving ligt er vredig en vrijwel nog net zo bij. Je kunt via voetpaden - met daarin 'verstilde' voetstappen en sporen van fietsbanden - de verschillende woninkjes bezoeken en lezen wie er precies werden vermoord.

 

De lunch, in een modern restaurant, lieten ook onze chauffeurs en de Vietnamese gids, mr. Fu (zijn voornaam) zich goed smaken.

 

Een volgende bezienswaardigheid tijdens deze lange rit, het was toen al 16 uur, was in een dorp waar de hele bevolking leeft van het maken van slaapmatten. Die worden gemaakt van palmbladeren. De lange vezels worden gestript, gekookt en tegelijkertijd gekleurd. Na het drogen - langs de weg - worden de matten gemaakt op een primitief weefgetouw, en vervolgens langs de straat gehangen. Dat levert dan het producerende gezin enkele euro's per dag op.

 

 

We overnachtten in Quy Nonh. Hotel: Hai Au (= Zeemeeuw) Hotel, 489 An Duong Vuong, tel +84 56 846 473 (echt ****, 170 kamers, aan het strand, airco, kluis, koffieapp, zwembad, mooi en goed restaurant, wat ver van centrum). We kwamen vrijwel in het donker aan en hadden dus niets aan het mooie strand, en ook niet aan het zwembad. Na opfrissen hebben we gezamenlijk in het restaurant gegeten.

 

zie verder dag 12 - of ga terug naar het reisschema