dag 14 - 18 november: Nha Trang - Dalat

We vertrokken om 8 uur vanuit Nha Trang. Het was droog! We reden langs de kust, een duinengebied dat wordt omgetoverd tot een aaneenschakeling van luxe resorts. De eerste stop was vlak buiten de stad Phan Rang bij de fraaie Po Klong Garai-torens uit de Champeriode (Capitool: blz 107). Deze 13de eeuwse tempel bevat de meest indrukwekkende torens van Vietnam en is gewijd aan een 12de eeuwse Chamvorst (Po Klong) die indertijd een locaal irrigatiesysteem aanlegde voor de plaatselijke bevolking. Elk jaar tijdens het nieuwjaarsfestival draagt een stoet gelovigen zijn gewaden nog naar het tempelcomplex. In vergelijking met andere tempels zijn de bakstenen en de versieringen nog relatief goed bewaard. Boven de deur van de 21m hoge kalan met intact dak zit de tempelbewaker Po Klaun Tri, een dansende Shiva met 6 armen. De torens staan op een heuvel, via een trap klim je naar boven. Beneden is een museum en de onvermijdelijke souvenierswinkel. De fraai aangelegde tuin is interessanter. Het is nog een raadsel hoe de chammensen precies aan de lijm kwamen, waarmee de bakstenen van de torens naadloos aan elkaar werden gelijmd. Men denkt aan het sap van een boom (zoals rubber).

 

 

 

 

 

De rit de bergen in, waar we na de weer uitstekende lunch aan begonnen, was lang, de weg glibberig en zeer kronkelend. Schommelend en zwaaiend tussen bergwand en ravijn, de grootste plassen vermijdend, glibberden we naar boven: Dalat ligt op 1500 meter hoogte, de pas via welke Dalat bereikt moest worden lag nog iets hoger. Stoppen was niet echt mogelijk, pas vlak voor Dalat werd het wat vlakker en konden we bij een stop wat foto's maken van een theeplantage, langs de weg.

Het was al bijna donker toen stopten we bij het Crazy House. Daar even langs alle bijzondere hotelkamers klimmen en klouteren over de grillige trappen was erg interessant. de meeste kamers, met de naam van een dier, konden we ook van binnen bekijken.

Crazy House

Opmerkelijk is de bijzondere structuur van het ‘Crazy House’ Hang Nga’s Guest House en Art Gallery, Capitool blz 114) dat is ontworpen door de dochter van een Vietnamese partijbons. Het is een soort ‘psychedelische boomhut’. Als je hier rondloopt verwacht je Alice (van Alice in Wonderland) ieder moment tegen te komen. Een grote giraffe siert de tuin en via zijn nek loop je naar de hotelkamers. Iedere kamer is gebouwd volgens een bepaald thema. Zo is er bijvoorbeeld een Adelaarskamer waar een grote adelaar op een ei de open haard vormt.

 

 

Hotel: Thang Loi 1, 114 Road 3 Thang 2 St, tel. +84 63 826 031 (**, 36 kamers, airco, internet, haardroger, drukke straat in centrum volgens de recensies op internet nieuw en heel schoon - maar dat gold voor de inmiddels al wel gerenoveerde kamers, niet voor die van ons. tijdens het ontbijt bleek men overigens besloten te hebben om ook onze kamer te gaan renoveren, en direct maar te beginnen, zo bleek bij terugkomst... De service is hier erg matig, ze doen net of ze je niet begrijpen, het ontbijt is wel uitgebreid maar niet elke westerling wil 's morgens om zes uur warme Vietnamese spijzen - maar wel snel brood en koffie!)

Eten en drinken: na een korte verkenning van de omgeving zijn we gaan eten bij het ons aanbevolen restaurant Long Hoa, tussen het hotel en het centrum. In het straatje links, vlak daarna, aten we de tweede avond bij het Stop & Go Café, op de eerste verdieping - met mooie muziek uit een CD-speler.

zie verder dag 15 - of ga terug naar het reisschema