dag 18 - 22 november: excursie Cu Chi en Cao Dai

We maakten een dagexcursie buiten de stad. Om 7 uur moesten we al vertrekken. Allereerst bezochten we een als museum (toegang: 80.000 VND) ingericht stuk van het tunnelnetwerk van Cu Chi. Dat was in de zestiger jaren een uitgestrekt verzetsbolwerk van de Vietcong in deze provincie. Zie Capitool blz. 72 en 73.

De wereldberoemde Cu Chi tunnels vormen een 200 km lang onderaards tunnelnetwerk dat de Vietcong indertijd gebruikten als commandocentrum en uitvalsbasis. Ondanks het feit dat de Amerikanen alle middelen inzetten om de Vietnamezen eruit te krijgen slaagden ze er nooit in het hele netwerk op te doeken. Trots wordt hier verteld en laat men zien hoe de tunnels in drie niveaus voorzien waren van alle noodzakelijke elementen zoals keukens, hospitalen, slaapvertrekken, watervoorziening maar ook boobytraps (zie foto) om het binnendringen van de vijand te ontmoedigen.
Voor je een (voor de toeristen nagebouwd) stukje van de echte tunnels mag bezoeken, moet je eerst kijken naar een 15 minuten durend oud filmpje in zwart/wit waar de helden van de oorlog de hemel in worden geprezen. Voor de toeristen hebben ze het stuk tunnel (50 meter) natuurlijk een beetje groter gemaakt, zowel in de hoogte als in de breedte. De wanden in klei voelen ondertussen aan als cement. Een vernuftig systeem van luchtgaten zorgt voor een goede ventilatie. Op de foto links onze gids mr. Fu die laat zien hoe goed de tunnelingngen gecamoufleerd waren. De rechter foto is van een verzameling booby traps, allerlei vallen met scherpe punten die voor de Amerikaanse soldaten werden gezet. Na een lange rit, zo'n anderhalf uur met de bus vanuit Saigon, was het verblijf hier -'ruim een uur - eigenlijk een beetje aan de korte kant, want er was wel veel te zien. Maar we moesten door voor het tweede deel van de excursie, om op tijd aan te komen.

 

Cao Dai Tempels

Daarna reden we zo'n twee uur lang over het Vietnames platteland naar de stad Tay Ninh, het centrum van één van de meest intrigerende sektes in Vietnam, de Cao Dai-sekte (Capitool: blz 74 en 75). In oktober 1926 vestigde zich Ngo Van Chieu met 300 volgelingen in de buurt van Tay Ninh om er een nieuwe sekte op te richten, Cao Dai (betekent "Hoog Paleis"). Deze man dacht wellicht het ei van Colombus heruitgevonden te hebben want zijn religie is een mengvorm van boeddhisme, confucianisme, taoïsme, christendom, moslim en nog vele andere religies. Het beste van alles dus met andere woorden. De Cao Dai geloven dat God in drie openbaringen aan de mens verscheen. Mozes was getuige van de eerste, Christus, Sakyamuni en Mohammed van de tweede en Cao Dai van de derde.

 

Het tempelcomplex, de Heilige Stoel, is behoorlijk groot. Centrum is de kathedraal, een opvallend gebouw, dat het midden houdt tussen een suikerzoete, extravagante rococokerk en een fantasiegebouw uit de Efteling. We arriveren er om 12 uur, zodat we de dagelijkse strak gedisciplineerde ceremonie in de kerk konden meemaken. Die duurde ruim een half uur, maar na tien minuten waren de meeste toeschouwers - die boven langs de galerijen werden gedirigeerd, en daar konden toekijken - al verdwenen. De 'kerkgangers' zijn in groepen ingedeeld, elke groep heeft zijn eigen kleur tempelgewaad. Elke groep neemt zijn eigen plaats in op één van de negen treden / lagen van de kerkzaal, richting hemel. Belangrijk symbool is het Alziend Oog, o.a. geschilderd op de grote bol met sterren op het hoofdaltaar. Bij de ingang was de muurschildering met de drie Cao Dai heiligen: San Yan Son (Chinese leider), Victor Hugo (Frans schrijver) en Nguyen Binh Kiem (een Vietnamese dichter). Vooraf waren enkele belangrijke functionarissen bereid om met ons op de foto te gaan.

Na afloop gingen we lunchen in een restaurant in de stad Tay Ninh. Vanwege de verjaardag van Jan was er een kort optreden van een zangeres, ooit de winnaar van de Vietnamese Idols. Het was een lange reis terug met de bus, met één tussenstop bij een benzinestation / shop. Ruim na 17 uur waren we pas terug bij het hotel.

zie verder dag 19 - of ga terug naar het reisschema