dag 20 - 24 november: Can Tho - Chau Doc

Om 7 uur liepen we al het hotel uit, op weg naar de boot. Er stond een excursie gepland naar de drijvende markt van Can Rai, zo'n 7 kilometer stroomafwaarts op de Mekong. De meeste activiteit vindt daar 's morgens vroeg plaats. toen wij er aan kwamen, was er al niet erg veel handel meer, er voeren vooral toeristen rond. De handel omvat vooral fruit: de producenten, kleine boeren uit de omgeving, kunnen hun opbrengst verkopen aan een inkoper / groothandelaar, te herkennen aan het fruit dat hij in de mast heeft hangen. Die verkoopt zijn waar vervolgens weer aan de winkeliers en aan opkopers voor de export. Hieronder: een boot met drakenfruit. Ze kosten in Vietnam 5000 VND, in Nederland € 2.50, meer dan 10x zoveel.

 

Vervolgens voeren we één van de kleine zijtakken van de Mekong op, net buiten de stad. We kwamen zo in het achterland van Can Tho, daar waar de fruitplantages zijn. We legden uiteindelijk aan bij wat een teler van potplanten bleek te zijn, maar zijn dochters (??) hadden ook een handeltje in zelfgemaakte (??) sieraden. we kregen er fruit, wat te drinken, een demonstratie van zijn slang op sterk water en dt mochten we ook proeven. En toen volgde dus de verkoop van sieraden. Het 'opaatje' zoals reisbegeleidster Margriet hem noemde, had in zijn tuin - zoals gebruikelijk - de graven van zijn voorouders liggen. Met de boot voeren we verder, om met een grote boog weer stroomopwaarts van het hotel op de Mekong uit te komen. Rond half elf waren we terug bij het hotel, konden uitchecken maar de bagage achterlaten, en gingen in het centrum op zoek naar een broodje (we hadden de rijst tussen de middag even gehad).

Om 13 uur vertrokken we met de bus naar Chau Doc. Het was weer een lange, saaie rit.  Chau Doc (Capitool: blz 100) is een druk stadje met smalle steegjes, volle straten en een dubieus geurende markt. Er is niet zo veel te beleven. Na het eten wilden we nog even de stad in, maar op de verlaten markt liepen - in het donker - alleen ratten, we waren snel terug.

 

 

Hotel: Thuan Loi Hotel, 18 Hai Ba Trung, tel. +84 76 866 134 (*, 26 kamers, heel eenvoudig budget hotel, wel airco en schoon, kleine kamers (sommige zonder raam!), direct aan de rivier, drijvend restaurant met goed eten / ontbijt, 5 minuten naar markt, internet kost een beetje. Het was wel een erg simpel hotel (een tweepersoonskamer kost er wel 10 dollar...).

Eten: in het hotel kun je goed eten, op het drijvende terras. De bediening is matig.

Groot voordeel: we konden de volgende ochtend na het ontbijt direct op het terras de boot in stappen naar Cambodja.

zie verder dag 21 - of ga terug naar het reisschema