dag 3 - 7 november: Hanoi

Om 8.30 uur gingen we na een goed ontbijt (prima buffet, goede bediening, er wordt een lekker eitje of omelet gebakken) met taxi's naar het mausoleum van Ho Chi Minh, die daar al ligt sinds 2-9-1969.

Vervolgens bezochten we onder leiding van Margriet de Eén-pilaar-pagode uit de 11e eeuw en de Literatuur-tempel. 's Middags gingen we zelf op pad. Om 17 uur waren we bij de Waterpuppetshow.

Lang Bac (Ho Chi Minh Mausoleum)

Het Mausoleum voor `Vadertje Ho' staat op het Quan Ba Dinh (Ba Dinh Plein) en werd op 2 september 1975 ingewijd. De architectuur symboliseert de vorm van een lotus, naar Lang Sen (Lotus-dorp), de geboorteplaats van Ho Chi Minh.
In een sterk gekoelde hal ligt op een platform in een glazen kist het gebalsemde lichaam van Ho Chi Minh. In het mausoleum mag niet worden gefotografeerd. De wachttijd bedraagt vaak meer dan twee uur, maar wij waren omdat we vroeg waren in plm. 30 minuten binnen - en er ook zo weer doorheen. Tassen en camera's worden onderzocht en mogen niet mee naar binnen (mr Fu en Margriet ontfermden zich hierover). Men dient decent (bedekt) gekleed te zijn en zich waardig te gedragen; handen in de zakken is uit den boze.
In het complex (toegang: 15.000 VND) dat het mausoleum bevat, staan ook het Presidentiële Paleis (in 1906 gebouwd als paleis voor de Gouverneur-Generaal van Indo-China), het huis - een paalwoning - uit 1958 en de tuin van Ho Chi Minh.

Eén Pilaar Pagode (Chua Mot Cot)

De Eén Pilaar Pagode staat vlakbij het Ho Chi Minh Mausoleum en het Ba Dinh Plein. De pagode, ook wel Dien Huu Tu genoemd, dateert uit 1049 en werd gebouwd door koning Ly Thai Tong. De vorm symboliseert een lotus. Koning Ly Thai To, die geen erfgenaam had, droomde dat de Godin van Genade Quan The Am Bo Tat, gezeten op een lotus, hem een zoon gaf. Daarop huwde hij een boerenmeisje en zij baarde hem inderdaad een zoon. Uit dankbaarheid liet hij de pagode bouwen en wijdde hem aan de Avalikitesvara Bodhissatva.
De kleine pagode lijkt een paviljoen en is gemaakt van hout rond een 4 meter hoge stenen pilaar met een diameter van 1.25 meter. Hij staat in het midden van een vierkante vijver. Hij werd in 1954 door de Fransen verwoest, maar daarna weer herbouwd. De pagode komt bijzonder tot zijn recht aan het einde van de middag, als de zon ondergaat. Dit is voor fotografen de beste tijd voor een bezoek.

Bij de pagode hebben we ansichtkaarten gekocht en postzegels, maar die hebben was pas in Hoi An verstuurd. Ze kwamen pas enkele dagen voor onze thuisreis aan...

Literatuur Tempel (Van Mieu)

Iets ten zuiden van het Museum voor Kunsten staat de Van Mieu. Een bezoek aan deze Literatuur Tempel is zeker aan te raden (toegang 10.000 VND).
De tempel werd in 1070 gesticht door koning Ly Thanh Tong. De tempel is gewijd aan de Chinese wijsgeer Confucius (Khong Tu in het Vietnamees). De Literatuur Tempel was de Nationale Academie, het eerste instituut voor hoger onderwijs, waar kandidaten zich prepareerden op de staatsexamens. Net als in China werd de bureaucratie gerecruteerd uit hen die uitblonken in kennis van de klassieke boeken en literaire vaardigheden.
Tegenwoordig is de tempel een museum. Het complex meet 350 bij 70 meter en bestaat uit vijf binnenhoven. De Van Mieu Poort is de ingang tot het tempelcomplex. Op een inscriptie staat dat ruiters hier dienen af te stijgen. Een pad leidt door de goed onderhouden tuinen van de eerste binnenhof naar de Dai Trung Poort (Grote Midden Poort). Van deze poort gaat het pad door de tweede binnenhof naar de Khue Van Cac (Koepel van de Khieu Constellatie) uit 1802. Het is een poort met daarop een houten paviljoen met een dak van twee verdiepingen en op de kardinale punten vier vensters.
Achter de poort ligt in de derde binnenhof de Hemelse Glorie Vijver. Links en rechts van de vijver zijn steentabletten, ieder tablet op een stenen schildpad. Op de stèlea staan de namen van de succesvolle kandidaten in het driejaarlijks `doctoraal' examen vanaf 1442 tot 1778. Koning Le Thanh Thong richtte de eerste tabletten in 1484 op. Van de 116 steentabletten zijn er nog 82 over en deze zijn de belangrijkste voorwerpen in de tempel.
Via de Dai Thanh Poort (Poort van het Grote Succes) komt u in de eigenlijke tempel. De Voorhof leidt naar de Bai Duong (Hal van de Ceremonieën), de hal van Confucius en zijn leerlingen. In de hal bevindt zich ook een grote bronzen klok, gegoten in 1768. Achter de Bai Duong is het Grote Succes Heiligdom. Daarachter voert een binnenpoort naar het achterste deel van het tempelcomplex. Een pad leidt naar de Oude Nationale Academie met vlak daarachter de resten van Khai Thanh.

Lunchen deden we samen bij KOTO (http://www.koto.com.au ); een restaurant waar straatkinderen een opleiding krijgen, vlak bij de Literatuur-Tempel. We zaten heerlijk op een dakterras op de 6e verdieping, bij mooi weer.

's Middags waren we vrij om te doen wat we zelf wilden. We liepen door de kleine straatjes, waaronder een prachtige locale vis- en vleesmarkt, naar het meer. Onderweg bezochten we de St. Jozefkathedraal, met daarachter een nep-Lourdesgrot.

Ho Hoan Kiem (Meer van het Teruggegeven Zwaard)

Het Hoan Kiem Meer ligt midden in Hanoi. Volgens de legende wist in de 15e eeuw koning Le Thai To een invasie van een Chinees leger af te slaan met hulp van een zwaard dat hij van de Hemel had gekregen. Na zijn overwinning vaarde hij op het meer. Hij botste tegen een enorme gouden schildpad, die het geheiligde zwaard van Le Thai To pakte en ermee naar de diepte verdween. Het zwaard had zijn werk gedaan en keerde terug naar de Hemel.
Rond het meer ziet u vroeg in de ochtend mensen die Taijiquan beoefenen of joggen. Tijdens het Tet Festival (januari/februari) worden er op het meer bootwedstrijden gehouden.
Aan de overzijde het 'moderne centrum', de Ville Française met de warenhuizen, ambassades en hotels. De straatjes in de oude Chinese wijk zijn een lustoord voor souvenirjagers: handgeschilderde kaarten, Chinese geborduurde vlaggen, lak- en houtsnijwerk, antiek, zijden artikelen en honderd-en-één meer leuke hebbedingen.

Waterpoppentheater Thang Long

 (Capitool blz 158 en 159, zie ook http://www.thanglongwaterpuppet.org/?/en/Home/ )

Elke dag van de week, aanvangstijden 15:30 - 17:00 - 18:30 - 20:00 - 21:15, prijs 60.000 VND pp = € 3. Het werd ons aangeboden door de Vietnamese reisagent van Djoser. We zaten met de hele groep achteraan, en menigeen heeft zitten slapen. De eerste 10 minuten waren wel aardig, o.a. door het orkestje, maar snel werd het slaapverwekkend...

De poppenspelers staan tot aan hun dijen in het water achter het toneelgordijn voor het bedienen van de poppen die soms wel tot 1m lang kunnen zijn en tot 16 kg kunnen wegen. Het is ongelofelijk hoe de poppenspelers hun marionetten via lange stokken door het water laten bewegen alsof ze boven op het water drijven. Van de stokjes en koordjes die de poppen doen bewegen, zie je nagenoeg niets. Het schouwspel wordt vervolledigd door een bandje in tradionele klederdracht en met traditionele muziekinstrumenten. Alles wordt live gespeeld en gezongen in synchronisatie met de poppenspelers. De scènes die ze spelen zijn vaak gebaseerd op legendes en mythes maar ook over het leven van elke dag.

Na afloop gingen we wat drinken op het balkon van een restaurant aan een druk kruispunt tussen het meer en de oude wijk, een paar honderd meter van het theater. Van het balkon zagen we de hectiek, en verbaasden ons over wat er allemaal op een scooter vervoerd kon worden - tot zelfs een doodskist aan toe. Aan de overkant zaten enkelen van de groep op het dakterras, bij Lilly.

's Avonds hebben we met enkele andere leden van de groep (Wim / Lia / Hans / Chris, Joke / Charles, Leo) gegeten bij Ladybird, het restaurant dat Margriet had aanbevolen. Met elkaar lieten we gewoon een aantal gerechten komen en verdeelden die over de tafels. Alles komt tegelijk op tafel in Vietnam! Het was lekker.

zie verder dag 4 - of ga terug naar het reisschema