Yellowstone park

Yellowstone National Park heeft een naam hoog te houden, alhoewel het daar niet veel moeite voor hoeft te doen want het is namelijk het allereerste National Park ter wereld. Het werd in 1872 gecreëerd. Met een oppervlakte van 8987 vierkante kilometer is het ook nog een flink park en verder is het één van de drukst bezochte parken in de Verenigde Staten. Het grootste deel van het park is gesitueerd in de staat Wyoming maar Montana en Idaho hebben ook de eer een stuk van het park op hun grondgebied te hebben. 

Het gebied maakt deel uit van de Rocky Mountains. Het centrale deel van dit grote park is een vulkanische hoogvlakte die wordt omzoomd door bergketens aan de zuidnoord- en noordwestzijde. 

De voornaamste trekpleisters in het park zijn de hete fonteinen die samen de grootste geiserbassin van de wereld vormen. Deze fonteinen spuiten om de tijd gloeiend heet water naar boven. er zijn trouwens ook fonteinen die alleen wat borrelen en pruttelen. De allergrootste trekpleister is één van de fonteinen met de naam Old Faithful. Deze fontein spuit trouw om de (gemiddeld!) achtenzeventig minuten zijn water omhoog met een hoogte van (maximaal!) 45 meter. In vier minuten produceert deze fontein ongeveer 40.000 tot 50.000 liter heet water. In totaal zijn er in het gehele park tienduizend warme bronnen en tweehonderd geisers. 

Verder heeft het park ook nog zogenaamde vents en hotmud pots wat niets anders betekend dan warme modderputten. In het park is ook nog - welgeteld - één versteende boom te vinden, een zgn. petrified tree, ongeveer een meter hoge boomstronk en nauwelijks de moeite waard. Hiervoor moet men eigenlijk naar een ander park, Petrified Forest. Verder is er het imposante Yellowstone Lake en zijn er een aantal prachtige watervallen te bewonderen, met name die bij Canyon Village. Door het gebied loopt de machtige Yellowstone River.

De wegen in het park vormen een acht (twee lussen), waarop toevoerwegen van de vijf ingangen op uitkomen. Elke lus is al meer dan 100 kilometer, en telt vele interessante punten waar men goed kan parkeren. De onderste lus ligt binnen de oude krater (caldera), waar de vele hete bronnen aan te danken zijn. Het meer is eigenlijk een volgelopen krater binnen de grote krater. Het gebied is zo vulkanisch, dat het op diverse punten - ook in het noorden - 'rookt', soms zomaar ergens in het landschap. De bodem is met name in de geiser bassins zo dun, dat er beslist niet buiten de houten vlonders gelopen mag worden.

Wij hebben het park verkend door vanuit de westelijke ingang de noordelijke lus te rijden langs het geiserbassin bij Norris en de terrassen met warme bronnen van Mammoth Hot Springs. Door een prachtig open berglandschap bereikten we Canyon Village, waar we veel tijd besteedden aan de prachtige Upper en Lower Falls watervallen. 

De volgende dag  werd de zgn. Lower Loop gereden. We zagen de waterval in Firehole Canyon; het Lower, Midway en Upper Geyser Bassin en de warme bronnen rond Firehole Lake. The Old Faithfull geiser spoot weliswaar niet hoog maar wel mooi op tijd: slechts 5 minuten wachten.

Via Yellowstone Lake reden we naar de Mud Volcano waar zomaar een bison op de parkeerplaats stond. We zagen veel wildlife, naast herten zowaar ook een bruine beer langs de kant van de weg. 

 

 

 

 

Een foto-impressie van het park staat hieronder:

 

  

 

  

Een kaart van het park en de omgeving:

Klik hier voor een grote kaart.

terug naar Rondreis Amerika 2001