Yosemite National Park

Dit National Park heeft ontzettend veel te bieden: rivieren, dalen, steile hellingen, sneeuw, sequoia's en veel meer. Honderden soorten vogels en zoogdieren en prachtige alpenbloemen zie je hier ook.

Het park heeft een oppervlakte van 3081 vierkante kilometer en behoort tot de Sierra Nevada-bergketen. Dit park is met recht ťťn van de drukst bezochte van de Verenigde Staten. John Muir was de man die ervoor zorgde dat het park in 1890 werd gecreŽerd. Deze man wijdde overigens het grootste deel van zijn leven aan het behoud van natuurgebieden. De hoogten van het park variŽren van 600 tot 3396 meter. Drie belangrijke eigenschappen kenmerken dit nationale park: Het ongerepte berglandschap, de groepen sequoiadendrons en Yosemite Valley.

De huidige Sierra Nevada en de Great Valley maakten ooit deel uit van een uitgestrekte zee. Grote hoeveelheden slib, zand en modder, afkomstig van de oergebergten, werden afgevoerd naar deze zee en verzamelden zich op de zeebodem. Door het ophopen hiervan begonnen de onderste lagen door de enorme druk te verstenen. De tektonische krachten in de aardkorst verwrongen deze rotslagen, stuwden ze omhoog tot boven de zeespiegel en werden vervolgens bergketens. Door hoge druk en hoge temperaturen ondergingen de sedimentaire lagen gesteenten een grondige metamorfose.

Toen er uiteindelijk tweehonderddertig miljoen jaar geleden een tweede bergketen werd opgestuwd, kristalliseerde het gesmolten gesteente eronder zich tot een granietmassief dat de Sierra Nevada zou gaan vormen. Door de erosie waaraan het gebied miljoenen jaren bloot stond vormde zich een granieten landschap van golvende heuvels, brede dalen en kronkelende stromen. Door nieuwe tektonische stuwingen ontstonden er enorme plooiingen en werden de westelijke hellingen van de Sierra Nevada steiler. De eroderende kracht van de stromen werd hierdoor alleen maar groter en zorgde voor dieper wordende dalen. Het uiteindelijke resultaat waren diepe V-vormige dalen. 

Door immense hoeveelheden ijs en sneeuw vormden gletsjers en werden de V-vormige dalen uitgehouwen tot U-vormige dalen. Door spleten en kloven in het granietmassief konden de gletsjers grote blokken graniet meeslepen. In de smalle kloof die Yosemite Valley verbindt met de hoger gelegen Little Yosemite Valley, zorgde het ijs voor het ontstaan van een trapvormige helling die bekend staat als de Giant Stairway. De Nevada Fall en de Vernal Fall storten omlaag over de rand van brede rotswanden die parallel lopen aan enorme breukvlakken van vroeger. Door de gletsjers werden kreken als Yosemite Creek en Bridalveil Creek nog steiler dan ze al waren en storten nu als hoge watervallen omlaag naar de bodem van Yosemite Valley. De bergtoppen in het park kregen hun vorm als gevolg van afschilfering van gesteentelagen. In het park zijn stompe en spitse bergtoppen te vinden. Ongelooflijk steile hellingen vormen een ware aantrekkingskracht op de ervaren alpinisten. Ondanks het feit dat de meeste wanden onbegonnen werk zijn voor de beginnende alpinist zijn er toch wel wanden die als beginner kunnen worden genomen. Uiteraard onder het toeziend oog van een gids. Gedurende enkele maanden van het jaar is er de mogelijkheid om cursussen te volgen om het alpinisme onder de knie te krijgen.

Brand bleek veel schade aan het park te hebben aangericht, veel hellingen na de Big Oak Flat ingang waren kaal op een aantal troosteloze boomstaken na. Langs de 'village-loop' zagen we indrukwekkende rotsformaties en enkele watervallen, waaronder de bekende 'bruidsluier'. Een lange tocht naar het Glacier Point bleek de moeite waard: een prachtig uitzicht op de canyon met Yosemite Village en de omringende bergen, en de watervallen. Vlak voor de zuidelijke uitgang zagen we in Mariposa Grove de gigantische en oeroude (tot 2700 jaar!) sequoia bomen.

Er lopen slechts enkele grote wegen door het park, zoals de SR-120 van west naar oost (Tioga Road), de Big Oak Flat Road / Wawona Road van noordwest naar zuid, de lus door Yosemite Valley en de Glacier Point Road. Zie ook de kaart van het park. De vallei met het bezoekerscentrum is erg druk, o.a. vanwege de vele kampeerders. Het laatste stukje van de lus kan alleen met shuttle bussen worden bezocht.

 

     

 

 

 

    Yosemity Park  

 

 

 

Yosemity Park    Yosemity Park

 

 

Een kaart:

Klik hier voor een grote kaart

terug naar Rondreis Amerika 2001