ARIZONA

De staat Arizona grenst in het noorden aan de staat Utah, in het oosten aan de staat New Mexico, in het zuiden aan Mexico en in het westen aan California en Nevada. De Coloradorivier is de grens in het westen. Er wonen ongeveer 3 miljoen mensen in Arizona. De hoofdstad van Arizona is Phoenix met 800.000 inwoners. Het is daarmee tevens de grootste stad van Arizona. 

Navajo Twin Rocks National Monument bij BluffArizona is een staat met hoogvlakten, woestijngebieden en zeer diepe canyons. Arizona is eigenlijk de naam voor niets minder dan "DROGE STREEK". Het hoogste punt van deze staat ligt bij Flagstaff, een berg met de naam Humphreys Peak. De hoogste top ligt 3857 meter boven de zeespiegel. Het laagste punt van Arizona vind men nabij Yuma aan de Colorado River, 21 meter boven de zeespiegel. De staat is het makkelijkste te verdelen in twee landstreken. Het eerste is Noord-Arizona en dit behoort bij het Colorado Plateau en als tweede Zuidwest Arizona wat deel uitmaakt van de Basin and Range Region. Het Colorado Plateau strekt zich uit over twee vijfde van de staat en bestaat uit vrij vlakke plateaus. Dit gebied is gevormd door de uitgesleten canyons. Wind, zon en water hebben hier hun werk gedaan. Men ziet hier ook uitzonderlijk steile hellingen (Mesas) en kleine tafelbergen (Buttes).

Oak Creek

Het zo prachtige Painted Desert (tussen Page en Kayenta), Monument Valley en de Grand Canyon van de Colorado River behoren allen tot het Colorado Plateau. Ten zuiden van de Grand Canyon verheffen zich de San Francisco Peaks, waar ook Humphreys Peak een onderdeel van is. Dit is overigens een uitgewerkte vulkaan. Het zuiden van het Colorado Plateau is een steile rotswand die men de Mongollon Rim noemt met een hoogte van 600 meter.Vanuit Midden-Arizona strekt deze wand zich uit tot in het zuidwestelijk deel van de staat New Mexico.

Oak Creek CanyonIn het middendeel van Arizona zijn er uitgestrekte bossen. De bomen, meestal struiken, zijn qua soort afhankelijk van de hoogte boven zeeniveau, die varieert van plm. 1500 tot ruim 2000 meter. Het gaat dan om jeneverbes-achtigen, kleine naaldbomen zoals ponderosa, maar ook douglassparren. Bij Sedona ligt de prachtige Oak Creek Canyon, een kloof met vooral eikebomen. Prachtig zijn vooral de rode rotsformaties (zie foto hierboven).

Montezuma's CastleBij Camp Verde ligt Montezuma's Castle, een rune van een indiaanse rotswoning uit de 12e eeuw, nu nationaal monument. De Sinagua indianen ('zonder water') bouwden hier hun huizen in de rotsen, alleen bereikbaar per ladder, om zo beschermd te zijn tegen klimaat en vijanden.

Het zuidelijke gedeelte van Arizona bestaat uit uitgestrekte vlakke woestijndalen of bassins. Deze worden van elkaar gescheiden door rotsachtige lage bergen. Dit gebied noemt men de Basin and Range Region. De Colorado River, overigens genoemd naar de staat waar hij ontspringt, watert samen met zijarmen als de Gila River, de Verde River en de Little Colorado River, het grootste deel van Arizona af. Er zijn enkele natuurlijke meren te vinden maar ook nogal wat enorme stuwmeren hebben hun plek in Arizona voor de verwekking van elektriciteit. Ook zijn deze stuwmeren er voor de regulering van rivieren en het irrigeren van landbouwgrond. Lake Mead (deels in Nevada), Lake Powell (voor het overgrote deel in Utah) en Lake Havasu (deels in California) liggen allen in het stroomgebied van de Colorado River. De belangrijkste stuwdammen zijn de Hoover Dam, de Davis Dam, de Glen Canyon Dam, de Parker Dam en de Imperial Dam. Ook zijn er twee grote recreatiegebieden (National Recreation Area's): de Glen Canyon National Recreation Area en de Lake Mead National Recreation Area. In Arizona is het klimaat, door enorme hoogteverschillen, erg gevarieerd. Het Colorado Plateau kent warme zomers en koele/koude winters. De Basin and Range Region in het zuiden van Arizona kent zeer warme zomers en zachte winters. Tot de fauna van Arizona behoren de bergleeuwen, dikhoornschapen, ezels, herten en antilopen. Kleinere dieren als de bevers en chipmunks, ratelslangen en gilamonsters (hagedissen) vinden ook hun thuis in Arizona. Koper wordt voor de helft van de totale productie in de VS, gedolven in Arizona. Toerisme is n van de grootste inkomstenbronnen in Arizona.

terug naar Rondreis Amerika 2001