CALIFORNIň

De staat CaliforniŽ grenst in het noorden aan de staat Oregon, in het oosten aan de staten Nevada en Arizona, in het zuiden aan Mexico en in het westen aan de Grote Oceaan. CaliforniŽ is bijna tien maal zo groot als Nederland. Er zijn twee staten in Amerika die groter zijn dan CaliforniŽ en dat zijn Alaska en Texas. CaliforniŽ word bewoond door 27 miljoen mensen en de hoofdstad is Sacramento. De grootste steden zijn Los Angeles, San Francisco, San Diego en Oakland.Deze staat heeft de langste kustlijn in de Verenigde Staten op Alaska na. Het klimaat is er sterk gevarieerd. CaliforniŽ heeft vochtige kustwouden en bloedhete woestijnen. Een van de allerhoogste bergen ligt in CaliforniŽ, Mount Whitney met de hoogste top op 4418 meter boven de zeespiegel.

Death Valley, voor ons te warm en te veel omOok heeft CaliforniŽ het laagste punt van de gehele VS op zijn grondgebied, namelijk Death Valley met zijn 86 meters beneden de zeespiegel. Een groot deel van deze staat bestaat uit gebergte en daarnaast kurkdroge woestijnen. Er zijn twee langgerekte bergketens te vinden in deze staat: de Coast Ranges langs de Grote Oceaan en de Sierra Nevada Mountain Range langs de oostgrens. Tussen deze twee bergketens strekt zich een prachtig mooie vallei uit. In het noorden van CaliforniŽ vind men de sequoiawouden waar de grootste bomen ter wereld hun bladeren laten wapperen. In CaliforniŽ ligt ook de beruchte San Andreas Fault, een 1000 km lange breuk in de aardkorst. Deze heeft al voor menig aardbeving gezorgd en momenteel nog steeds.

deze sequoia in Yosemite heeft inmiddels het loodje gelegdDe Sierra Nevada Mountain Range strekt zich uit over een lengte van 700 km langs de oostgrens van de staat. Parken als Yosemite, Sequoia en Kings Canyon National Park liggen in de Sierra Nevada. Ten oosten van de bergketen liggen diepe droge bassins en dalen. Bijvoorbeeld Death Valley waar het in de zomer toch gemiddeld 57 graden Celsius kan worden. De Mojave Desert vind zijn oorsprong in het zuidoosten van CaliforniŽ. Dit is een woestijngebied met lage en kale vlaktes en bergen. De kustlijn van CaliforniŽ heeft een lengte van 1350 km en voor het overgrote deel ruig en rotsachtig gebied. Echter onder aan deze kustlijn is CaliforniŽ gezegend met mooie zandstranden. Er zijn vier belangrijke rivieren die de staat doorkruisen, te weten de Sacramento River, de San Joaquin River, de Salinas River en de Colorado River die de grens vormt tussen de staat en Arizona vormt. De laatste rivier geeft ook water aan grote steden zoals Los Angeles. Er zijn ook nogal veel natuurlijke meren waarvan Lake Tahoe de bekendste is. De Salton Sea in het zuiden heeft de laagste waterstand van heel de VS, 71 m onder de zeespiegel. De fauna van CaliforniŽ is rijk met de zwarte beer, het muildierhert, de lynx, de prairiewolf en veel meer. Ook word beweerd dat de zogenaamde BigFoot hier leeft. Een beest dat bijna twee meter lang is en voetstappen van over een meter heeft. Op sommige eilanden voor de kust leven overigens zeeleeuwen.

 

In het grootste deel van CaliforniŽ kan men twee seizoenen onderscheiden: het droog seizoen van oktober t/m april en het regenseizoen van mei t/m september. In het noorden van de staat valt veel meer regen dan in het zuiden. Aan de kust spreekt men over het algemeen van koele zomers en zachte winters. In de Sierra Nevada valt veel sneeuw maar ten oosten daarvan bestaat het land vooral uit droge woestijn vanwege de het feit dat deze bergketen een grote barriŤre vormt voor de regenwolken.

De grootste meerderheid van de staat is blank. Echter in de Los Angeles Metropolian Area wonen veel etnische minderheden, vooral zwarten en Mexicanen. De staat leeft van het fabriceren van vliegtuigen en auto's en het geavanceerde Sillicon Valley met moderne elektronica. Economisch is CaliforniŽ ťťn van de beste staten van de VS. De staat dient als toegangspoort voor vele importproducten zoals de import van Japanse auto's die vrijwel in het geheel via deze staat binnenkomt. Verder is CaliforniŽ ťťn van de belangrijkste filmindustrieŽn van de wereld met Hollywood.

de plattegrond van Universal City, Hollywood

San Diego is de oudste stad van CaliforniŽ. Francisco de Ulloa was de eerste Europeaan die vanuit Mexico het zuidelijk deel van deze staat betrad. Dit was omstreeks 1539/1540. In 1542 eiste Juan Rodriguez Cabrillo, een Portugees die werkte voor de Spaanse autoriteiten, CaliforniŽ voor de Spaanse kroon op. In 1602 ontdekte Sebastian Vizcaino de baai van Monterey toen hij langs de kust naar het noorden zeilde. In het jaar 1769 werd door Junipero Serra de eerste missiepost gesticht in de buurt van San Diego. In de eerste jaren van de 19de eeuw vestigde zich landbouwers en ambachts- en kooplieden  in CaliforniŽ. In 1848 werd bij Sutter's Mill het eerste goud gevonden wat de inleiding was van wat men nu de Gold Rush noemt. Tienduizenden Amerikanen kwamen hierop af en wilde goud zoeken in CaliforniŽ. Echter in de meeste gevallen was de teleurstelling des te groter als er geen goud werd gevonden. De Gold Rush bevorderde de blanke kolonisatie van de staat met als gevolg dat in 1850  CaliforniŽ de eenendertigste staat werd van de Verenigde Staten. Toen uiteindelijk in 1869 de coast-to-coast spoorlijn gereed was kwam de immigratie naar het zonnige CaliforniŽ pas echt goed op gang. Heden ten dage is er nog steeds sprake van veel immigraties naar deze staat.

de skyline van LA vanuit de heuvelsIn 1906 vond de Great Earthquake, de Grote Aardbeving, plaats in San Francisco, waardoor meer dan 3.000 mensen stierven en ruim 300.000 mensen dakloos werden. Ondanks deze ramp bouwde men de stad weer snel op en CaliforniŽ bleef maar doorgroeien. Deze groei werd versneld na 1929, toen duizenden mensen uit de Dust Bowl (centrale staten van de VS, waar door teveel landbouw en erosie enorme hoeveelheden land letterlijk waren weggevlogen) naar CaliforniŽ kwamen op zoek naar werk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het aantal fabrieken dat oorlogsmaterieel fabriceerde steeds groter en er was voldoende werk. Vanaf de jaren '50 en '60 kwamen er naast fabrieksarbeiders ook steeds meer academici naar de staat, wat op den duur de groei van de suburbs (voorsteden) deed toenemen. Er was ook een zuidwaartse trend waarneembaar: niet alleen de nieuwe bewoners maar ook vele bedrijven verhuisden van San Francisco naar zuidelijker gelegen steden.

Tussen 1941 en 1962 was het bevolkingsaantal van CaliforniŽ geŽxplodeerd van 9 miljoen naar 22 miljoen, een groei die ook daarna doorzette. Tegen de jaren '80 was CaliforniŽ de staat met de meeste inwoners in de VS; alleen de recessie van eind jaren '80 kon die groei enigszins beperken, net als een aantal grote rampen, zoals overstromingen, aardbevingen en droogten.

Toch bleef CaliforniŽ grote aantrekkingskracht op vele mensen uitoefenen, en de telling van 2000 liet zien dat er inmiddels ruim 33 miljoen mensen in de staat wonen.

Enkele feiten op een rijtje:

Hoofdstad: Sacramento. Oppervlakte: 411.049 km2. Bevolking: 33.871.648. Belangrijkste steden: Los Angeles (3.553.638), San Diego (1.171.121), San Jose (838.744), San Francisco (735.315), Long Beach (421.904). Hoogste punt: Mt. Whitney 4.418 meter. Industrie: elektronisch componenten en apparatuur, luchtvaart, film, aardolie, computers en computer software, toerisme. Landbouw: groente, fruit en noten, zuivel, vee, kassenteelt, druiven, tomaten. Grondstoffen: aardolie en aardgas, portland cement, zand en grint, boron.

 

terug naar Rondreis Amerika 2001