Colorado

De staat Colorado grenst in het noorden aan Wyoming en Nebraska, in het oosten aan Nebraska en Kansas, in het zuiden aan Oklahoma en New Mexico en in het westen aan de staat Utah. Colorado behoort tot de zogenaamde Rocky Mountain States. 3 miljoen mensen wonen in de staat en de staat is vrijwel volledig rechthoekig. Denver is de grootste stad van de staat en tevens de hoofdstad. 

Colorado is qua natuur één van de mooiste staten van de gehele VS. Onder andere de bekende skigebieden Aspen en Vail liggen op het grondgebied van Colorado. De Rocky Mountains lopen zo ongeveer door het midden van de staat van noord naar zuid. Ook Mount Elbert ligt hier, met 4399 m boven de zeespiegel het hoogste punt van de gehele Rocky Mountains. 

In deze staat ligt het Rocky Mountain National Park en ook het Mesa Verde National Park. In het laatstgenoemde park vind men aan de voet van steile rotswanden uitgehouwen woningen uit de Indiaanse cultuur.

 

 

Veel westelijke staten hebben een makkelijk te herkennen vlag. Zo ook in het geval van Colorado. De rode C in de vlag staat voor de staatsnaam, de staatsbloem (columbine) en de bijnaam (Centennial State). De letter is gekozen vanwege het feit dat Colorado in 1876 bij Amerika kwam en een "centennial" lang onafhankelijk was. Het rode, witte en blauwe in de vlag komen ook voor in de Amerikaanse vlag en het blauw, geel en wit komen voor in de staatsbloem. De C is rood omdat dit de herinnering aan het Spaanse woord Colorado in ere houdt. Colorado is het Spaanse woord voor rood.

 

 

berggeit op Mount EvansWij hebben twee dagen door de Rocky Mountains in Colorado gereden, waarvan de eerste dag door het Rocky Mountains National Park en Mount Evans, via de hoogste weg in de VS. route naar Mount EvansDat bleek een heel aardig 'national forest' te zijn, waar overigens wel $ 10 entree voor moest worden betaald. In ruil kregen we een heel ver uitzicht vanaf de kronkelige weg die zich rond Mount Evans naar bijna de top slingerde, een hoogte van ruim 4200 meter! 

Zo hoog waren er weinig planten meer, maar toch genoeg om witte berggeiten te laten leven: we zagen direct langs de weg een geit met twee nakomelingen. Op de terugweg zagen we een groep grazende 'elk', een soort heel grote herten, cq eland. De weg 103 vanaf Echo Lake terug naar de I-70 was erg lang, eenzaam en kronkelig. Hoezo hoogseizoen?

 

route van Denver naar Durango door de Rocky MountainsDe tweede dag was een lange rit over 3 hoge passen (meer dan 3000 meter) van Denver naar Durango, zie hieronder. Een prachtige rit, met veel afwisseling. Hoogvlaktes, kloven, langs rivieren: een mooi landschap met weinig plaatsen, weinig huizen langs de weg. Eenzaamheid troef.

 

 

terug naar Rondreis Amerika 2001