Los Angeles - Santa Barbara - Santa Maria

(zondag 15 juli - dag 2 - 315 km)

 

Een mooie rit langs de kust, met een tussenstop aan het strand bij Malibu bracht ons na 150 km in Santa Barbara.

          de missiepost in Santa Barbara

Deze stad met 90.000 inwoners vol villa wijken is een bekende badplaats aan de Californische kust. Het klimaat is er uitzonderlijk zacht. In de stad vind je nogal wat sporen van Spaanse bezetting. Het opvallendst zijn de huizen in adobe (rode aarde). De straatjes en pleintjes nodigen zeker tot een wandeling uit. De inwoners hebben er echt een modelgemeente van gemaakt, een juweeltje in vergelijking met vele Amerikaanse steden, een mooi staaltje van levenskwaliteit. De bevolking is bijzonder tuk op hun stadje en grondspeculanten en projectontwikkelaars worden bewust op een afstand gehouden. Het gevolg is dat de bevolking niet bij de rijkere Amerikanen kan gerekend worden. Ook heel wat Hollywoodvedetten hebben deze buurt tot hun woonplaats gekozen. Denken we maar aan Michael Jackson, Madonna, Karl Malden, Priscilla Presley enzovoort. We bezochten de  missiepost uit 1786 met de botanische tuinen.

We reden vervolgens via Lake Cachuma naar het Deense kolonistenplaatsje Solvang, gesticht in 1911 en geheel in Deense stijl gebouwd

             

Vandaar gingen we tenslotte naar Santa Maria waar we overnachtten in de 'historische' Santa Maria Inn. Historisch want gesticht in 1917 aan toen de grote weg (nu I-101, inmiddels buiten de plaats om) van Los Angeles naar San Francisco. Het werd gebouwd in Engelse stijl, en die is hedentendage nog grotendeels aanwezig, ook in de inrichting van de kamers.

 

ons Hotel Carnifornia, in Santa Maria

Santa Maria - Monterey - San Francisco

(maandag 16 - dag 3 - 432 km)

We  reden vanaf Morro Bay langs de prachtige kust via San Simeon en Big Sur naar Monterey over highway 1. Big Sur is eigenlijk geen stad maar een klein gebied dat twee tot drie maal zo groot is als Andorra. Deze plaats met aan de ene kant een ingesneden rots kust en aan de andere kant sequoiabossen, is ongelooflijk goed bewaard gebleven. De weg kronkelt enorm, en stijgt en daalt voortdurend van zeeniveau tot soms zo'n 100 meter erboven, waardoor een mooi uitzicht ontstaat. Links de zee en rechts de bergen van de Santa Lucia Range, met op de hellingen het uitgestrekte Los Padres National Forrest. Een mooi en soms eenzaam stuk natuur, tussen San Simeon en Big Sur zijn over een afstand van 100 km geen plaatsen....

   

We maakten ook de tocht over de fameuze 17 Miles Drive. Deze 17 Mile Drive is een toeristische route langs de kust vanaf Carmel langs Pebble Beach, over de kaap waar de plaats Monterey op ligt. Carmel is een luxueus stadje, ook wel 'the village' genoemd. Het werd gesticht in 1904 door kunstenaars en schrijvers als een soort retraite-oord. Het prachtige dorpje op 7 kilometer van Monterey heeft haar charme behouden ondanks het toenemend toerisme. In de jaren í80 was Clint Eastwood hier burgemeester. Het houten gemeentehuis is een echt pareltje. Het ruikt er naar welvaart en rijkdom. De plaats is beschermd en al geruime tijd zijn neonlichten, reclameborden, parkeerautomaten en verkeerslichten hier verboden. De huizen hebben zelfs geen brievenbus. De mensen gaan hun post zelf afhalen.

     

Er moet $ 8 tol voor de 17 Miles Drive worden betaald. De tocht voert langs het hele schiereiland, eerst door de cypressenbossen met luxueuze villa's, tussen en langs de golfbanen maar gelukkig ook langs het strand. Bij Seal and Bird Rocks zie je pelikanen, aalscholvers en zeehonden stoeien boven de rotsen, net voor de kust. De meeuwen zijn wel erg nieuwsgierig. Zie het kaartje voor de tolpoorten (we kwamen binnen en vertrokken door de Highway 1 gate), en de route.

 

Monterey is een mondaine badplaats met 33000 inwoners. De meeste toeristen komen hier voor het aquarium van Monterey dat mag beschouwd worden als het mooiste van de VS. Ook wij brachten dus een bezoek aan het Monterey Bay Aquarium. Na afloop zagen we Fishermans Wharf en liepen door Cannery Row. Dit was ooit het centrum van visserij en walvisvaart, nu staat het bekend om z'n winkels, visrestaurants en markten. Zeer toeristisch. Een opeenvolging van houten huizen, langs de zee. Ze werden in de loop van de vorige eeuw gebouwd door walvisjagers en sardinevissers. De tijd is er niet blijven stilstaan en de souvenirswinkeltjes draaien er op volle toeren.

         

Van Monterey naar San Francisco reden we eerst door een fruitstreek, met o.a. de bekende Del Monte met zijn perziken. Bij San Jose begint Silicon Valley, de streek met diverse high tech elektronica en internetbedrijven, in plaatsen zoals Santa Clara en Palo Alto, rond de Stanford Universiteit.

     terug naar Rondreis Amerika 2001