Mountain Country - British Columbia, Canada

Een indrukwekkende reis van 19 dagen door het westen van Canada. Vanuit de aantrekkelijk gelegen stad Vancouver naar het beroemde Whistler. Het 'Oude Westen' herleeft in Revelstoke. Een aantal dagen natuurgeweld en schoonheid in het Banff National Park en het Jasper National Park met Lake Louise, Glaciers Highway en de Columbia Icefields. Wells Gray Park is bekend om het echte buitenleven, natuurwandelingen, paardrijden en wildwatervaren. Via 100 Mile House naar een echt pioniersdorp, Barkerville. Een ruige natuur gaat vooraf aan de pittoreske Skeena River Valley. Aan de Pacific Coast kun je cruisen en diepzeevissen. Victoria is bekend om de prachtige Butchart Gardens. Tenslotte steken we de Straat van Georgia weer over om de reis in Vancouver te beëindigen.

Zie ook deze Nederlandstalige website over British Columbia.

6e dag, zaterdag 2 juli 2005: Toronto - Vancouver
Na aankomst in Vancouver met  vlucht AC169 van Air Canada vanuit Toronto (15.05, een vlucht van 5 uur) namen we de huurauto, een minivan van Alamo, op de luchthaven in ontvangst en reden we daarmee naar het Best Western Vancouver Downtown Hotel. 's Avonds konden we al genieten van de stad met Granville Island.

7e dag, zondag 3 juli 2005: Vancouver
We gingen de stad en de directe omgeving verkennen.  Fietsen rond Stanley Park met een magnifiek uitzicht over de skyline van Vancouver, en door Gastown. 's Middags staken we de Lion’s Gate Bridge over voor een kabelbaanrit naar boven op de Grouse Mountain waar we genoten van een houthakkersdemonstratie, een valkenier en prachtige houtsnijwerken. We zijn niet bij de beroemde Capilano Suspension Bridge geweest.

8e dag, maandag 4 juli 2005: Vancouver - Whistler (135 km)
We gingen eerst naar de dierentuin. Daarna verlieten we Vancouver en reden over de spectaculaire Sea to Sky Highway langs de Sunshine Coast naar de wintersportplaats Whistler. We gingen in de motregen het autovrije Whistler Village verkennen. Het was geen weer voor een wandeltocht vanaf de top van Whistler Mountain of Blackcomb Mountain, bereikbaar met een gondelbaan (10-17 uur, $ 25 pp). We overnachtten in Holiday Inn Sunspree Resort (aan de rand van het dorp).

9e dag, dinsdag 5 juli 2005: Whistler - Sun Peaks (315 km)
Een dag vol afwisseling wachtte ons toen we het binnenland van British Columbia introkken. We volgden de adembenemende Cariboo Highway, ontstaan tijdens de goudzoekerstijd in 1860, naar Lillooet. Het gebied genoemd naar de kariboe is een contrast met de Coast Mountains. We waren hier in veeteeltgebied met talrijke ‘ranches’. Overnachting was in het zeer luxe Delta Sun Peaks Resort in het wintersportplaatsje Sun Peaks, 45 minuten ten noordoosten van Kamloops.

10e dag, woensdag 6 juli 2005: Sun Peaks - Revelstoke (255 km)
's Morgens kwamen we eerst weer langs Kamloops, een niet erg interessant plaatsje, ontstaan in 1812 toen het gebied vooral bevolkt werd door de pelsjagers van de Hudson Bay Company. Voor het gebied zie ook hier. Er zijn hier diverse musea gewijd aan de Shuswap Indianen. Verder reden we langs het Shuswap Lake naar Revelstoke. Overnachting was in het Coast Hillcrest Hotel, 3 km buiten het centrum. We hadden nog volop tijd voor een bezoek aan het Mount Revelstoke National Park. Een kronkelende weg naar boven bracht ons in een prachtig wandelgebied. Wel veel muggen en stekende vliegen.

11e dag, donderdag 7 juli 2005: Revelstoke - Banff (280 km).
Vanmorgen gingen we lekker op tijd op pad om het tweede nationale park op deze reis te bezoeken, het Glacier National Park. Uiteraard heeft de natuur overeenkomsten met het toendralandschap verder noordelijk. Mount Dawson met zijn bijna 3400 meter is de hoogste berg hier. We reden verder via Rogers Pass naar Golden en door het Yoho National Park. We namen hier eerst de zijweg naar Emerald Lake en later ook de zijweg naar de zeer indrukwekkende Takkakaw waterval. We kwamen vervolgens in het Banff National Park en bezochten eerst het prachtige Lake Louise met het kristalblauwe water. Vervolgens gingen we nog wandelen langs Moraine Lake, minstens zo mooi maar minder bekend als Lake Louise. Aan het einde van de middag arriveerden we in Banff voor de komende twee overnachtingen in het Banff Rocky Mountain Resort.

12e dag, vrijdag 8 juli 2005: Banff National Park
Een volle dag om het nationale park te ontdekken. Zie ook de beschrijving uit de reisgids. We maakten een rit door het Banff National Park en een tochtje naar Lake Minnewanka. Een aanrader is een wandeling in Johnson Canyon langs de Bow Valley Parkway. Verdere attracties zijn o.a. Upper Hot Springs (open van 9-23 uur, $ 7.50 pp, bij nader inzien niet echt leuk) en de kabelbaan naar Sulphur Mountains (open tot 21 uur, $ 21.50 pp). Er is overigens ook een kabelbaan bij Lake Louise, naar een hoogte van ruim 2000 meter.

13e dag, zaterdag 9 juli 2005: Banff - Jasper (285 km)
Een hoogtepunt van de autoreis. 's Morgens voerde de rit eerst langs Lake Louise waar de beroemde tocht over de Icefields Parkway begint (zie ook deze beschrijving en het vervolg in het Jasper NP). Van de vele stops was het een belevenis om een ritje per sneeuwmobiel over de Columbia Icefields te maken. Laat in de middag komen we aan in Jasper voor de overnachting in het Jasper Inn Alpine Resort

14e dag, zondag 10 juli 2005: Jasper National Park
Op deze rustdag hadden we volop de tijd om van de natuur te genieten. Een aanrader is een bezoek aan het Maligne Lake. We hebben geen bezoek gebacht aan de Miette Hot Springs, ook zijn we niet met de Jasper Tramway de berg op gaan (gondel van 1304 naar 2277 meter, in 7 minuten).

15e dag, maandag 11 juli 2005: Jasper - Wells Gray Park / Clearwater (345 km)

Vandaag weer een prachtige rit, nu naar Clearwater. Boven op de Yellowhead Pass kwamen we weer over de continentale waterscheiding en verlieten we de provincie Alberta. Vlak voorbij het Yellowhead Lake kruist een beekje de weg, dit is het begin van de Fraser River, die uiteindelijk bij Vancouver uitmondt in de Grote Oceaan. We hadden niet het geluk op de drassige oost oever van het Moose Lake elanden te zien. Hierna kwamen we bij het Visitor Centre van het Mount Robson Provincial Park met uitzicht op de ijs- en rotspiramide van Mount Robson, de hoogste berg van de Canadese Rockies, bijna 4000 meter hoog, en Mount Columbia van 3000 meter. We reden langs het Wells Gray Park nog 210 km door eenzame bossen naar Clearwater. Onderweg zagen we een beer de weg oversteken.
Het dorp ligt bij de ingangsweg tot het Wells Gray Park, het op twee na grootste gebied van onbedorven natuur en ‘wilderness’ in Canada. In het park zelf konden we uitgebreid wandelen. Het park is vooral bekend vanwege de watervallen, o.a. Helmcken Falls die tweemaal zo hoog is als de Niagara Falls. De overnachting was in de Clearwater Lodge.

16e dag, dinsdag 12 juli 2005: Wells Gray Park - 100 Mile House (150 km)
Genieten kunnen we vandaag van Wells Gray en het echte buitenleven voor we de korte rit naar het indrukwekkende veeteeltgebied van de Cariboo maken. De overnachting is in het kleine plaatsje 100 Mile House. Overnachting is in de Red Coach Inn.

17e dag, woensdag 13 juli 2005: 100 Mile House - Prince George (325 km)

Ingeklemd tussen twee bergketens volgen we vandaag de bovenloop van de Fraser River. Voor de overnachting rijden we naar Prince George. Het stadje is niet veel bijzonders. We hebben er gewinkeld in een grote 'mall'. Overnachting is in de Sandman Inn met een Dennys er pal naast.

18e dag, donderdag 14 juli 2005: Prince George - Smithers (375 km)

Vandaag komen we in een rustiger gebied, enigszins onwerkelijk wellicht. In westelijke richting is het landschap onvruchtbaar en woest. We nemen een zijweg naar het noorden, naar het 'levende museum' Fort St. James, een vroegere handelspost van de Hudson Bay Compagnie die zalm en bevervellen van de indianen kocht en verhandelde. In de middag komen we aan in Smithers, een stadje waar je nog de sfeer kunt proeven van een zogenaamde ‘frontier town’, met zijn western invloeden. De overnachting is hier in de Sandman Inn.

19e dag, vrijdag 15 juli 2005: Smithers - Prince Rupert (350 km)
Terug naar de kust. Via de mooie Skeena River Valley bereiken we vanmiddag de drukke havenstad Prince Rupert. Onderweg komen we door een indianengebied, met mogelijkheden voor bezichtiging van een nederzetting en veel totempalen. Overnachting is in Prince Rupert, in de Howard Johnson Highliner Plaza.

20e dag, zaterdag 16 juli 2005: Prince Rupert - Port Hardy (boottocht)
Een absoluut hoogtepunt. Woorden schieten te kort! Vanmorgen vroeg schepen we in aan boord voor de boottocht met de Queen of the North naar Vancouver Island door de ‘Inside Passage’. We genieten de hele dag (vertrek 7.30 uur!) van fjorden, ijsbergen en natuurlijk niet te vergeten de walvissen die veelvuldig dit gebied bezoeken. Vanavond laat (22.30 uur) pas arriveren we in Port Hardy voor de overnachting in de Thunderbird Inn.

21e dag, zondag 17 juli 2005: Port Hardy - Campbell River (235 km)
Het Vancouver Island is één van de mooiste natuurgebieden in het westen van Canada. Het wild is ook volop aanwezig. Vandaag maken we een prachtige rit langs de oostkust naar Campbell River, dé plaats om op zalm te vissen. We kunnen eventueel in het plaatsje Telegraph Cove gaan kijken of er nog een plekje vrij is op een bootje om naar de walvissen te gaan kijken op zee. Overnachting is in de Coast Discovery Inn.

22e dag, maandag 18 juli 2005: Campbell River-Victoria (265 km)
We vertrekken vroeg en nemen voldoende tijd om de ruige kustlijn te ontdekken en uit te kijken naar walvissen in de Strait of Georgia. Zuidwaarts gaat het via de Highway 19A langs de kust Bij Qualicum Beach gaan we van de weg af richting Port Alberni (Highway 4), naar het McMillan Provincial Park, ook wel Cathedral Grove genoemd. We maken een wandeling langs de metersdikke en oeroude bomen. We keren dan terug via weg 4A langs het gezellige plaatsje Coombs naar de weg 19 en rijden via Nanaimo en Chemainus. Hier zijn 33 muurschilderingen te zien die de historie uitbeelden (route: volg de gele voetstappen). Dan verder tot aan Mahalat, waar Highway 1 over de pittoreske Malahat Drive gaat met prachtige uitzichten over de Saanich Sound naar Victoria. Aan de zuidkant van de berg Mahalat ligt het Goldstream Provincial Park. Overnachting is in de Laurel Point Inn aan de binnenhaven.

23e dag, dinsdag 19 juli 2005: Victoria
Victoria is de hoofdstad van de provincie British Columbia en een soort mix van Engeland in de Victoriaanse tijd (afternoon tea en scones in het Empress Hotel) en de moderne tijd. De stad heeft een heerlijk klimaat omdat het in de regenschaduw van de bergen ligt. Het oude centrum is klein en leuk om door te wandelen vanaf de Inner Harbour. De boulevard is 's avonds erg gezellig. Niet ver van ons hotel is een klein park, Thunderbird Park, met gerestaureerde totempalen. De hele stad is opgevrolijkt met “hanging baskets” en fleurige bloemenperken, wat de sfeer nog verhoogd. We maken een rondrit (Marine Drive) en zien Beacon Hill Park. Vanaf het hoogste punt in Victoria hebben we een geweldig uitzicht over Juan da Fuca Strait met aan de overkant de besneeuwde toppen van de Olympic Mountains in de USA. Eventueel kunnen we nog langs de kust rijden naar Sooke (30 minuten via Highway 14, eventueel doorrijden naar Jordan River of Port Renfrew) om de aanrollende golven van de Stille Oceaan te zien. We bezoeken 's middags Butchart Gardens, zo'n 21 km ten noorden van Victoria.

24e dag, woensdag 20 juli 2005: Victoria-Vancouver (70 km)

We rijden over het charmante Saanich Peninsula voor we aan boord gaan van de ferry over de Strait of Georgia. De boot Vancouver Island – Vancouver gaat plm. 13x per dag tussen Schwartbay – Tsawwassen en de overtocht  duurt 1 uur 35 minuten. Kosten plm. CAD 77 voor auto en 4 personen ( € 47). Online reserveren kan en kost CAD 15. We leveren de auto in bij Alamo op de luchthaven van Vancouver.

Om 17.40 uur vertrekken we met vlucht AC 854 van Air Canada naar Londen, waar we op donderdag 21 juli 2005 om 11.25 plaatselijke tijd aankomen. We stappen dan over op vlucht AC6692 van Air Canada naar Amsterdam die om 14.10 vertrekt en om 16.20 aankomt. We worden dan van Schiphol opgehaald. Na 25 dagen komen we dan weer thuis.