Centrale verwarming

De activiteiten in de centrale verwarming begonnen in 1967 met het aanleggen van een installatie met een zogenaamde moederhaard als warmtebron in het nieuwe eigen woonhuis, Groenestraat 37.

Daarvoor werden door Egbert van Heerde eerst cursussen gevolgd voor gasfitter, en voor het CV bedrijf. 11-2-1966: uitslag van een vakbekwaamheidsproef voor het gasfittersbedrijf, gunstig resultaat met 2x een 8 en 3x een 7. 24-1-1968: Diploma en cijferlijst gasverwarmingsinstallateur: ontwerpen, tekenen en berekenen een 8, vaktheorie een 7. Brief met felicitaties van Gawalo, na deze éénjarige applicatiecursus gasverwarmingstechniek kan men nu dus ook een vestigingsvergunning krijgen voor het CV bedrijf (installaties tot 30 Mcal/h).

Er werden installaties aangelegd voor particulieren, bedrijven en instellingen. Eén van de eerste installaties was in de pastorie van de Gereformeerde Kerk in St. Jansklooster. Ik kan me nog herinneren dat ik daar onder de vloer heb rondgekropen. Een anecdote uit plm. 1979: een particulier klant, vliegtuigbouwkundig ingenieur die werkte bij het Luchtvaartlab en woonde in de polder, had problemen gekregen met de automatische regeling van zijn CV ketel, en deed een beroep op de firma, eigenlijk garantie... Het vermoeden bestond dat hij zelf aan het knoeien was gegaan met de bedrading. Uiteindelijk heb ik de diverse onderdelen van voor af aan bedraad, en toen werkte alles weer normaal.

Een installatie waar men zeer trots op was, was die van Het Kompas, de nieuwe Christelijke basisschool in Vollenhove. Rond 1990 had men de meeste scholen in de Noordoostpolder voorzien van (betere) CV, het onderhoud daarvan leverde een solide basis voor het bedrijf.

installateur van Kiddy CV Ketels - 1988Op 6-7-1984 ontving Egbert van Heerde een deelnamecertificaat HR-applikatiecursus in Ede. CV ketels Kiddy 1988 CHV in Meppel, fabrikant van CV ketels van het merk Kiddy, bedankte 19-2-1988 voor de medewerking aan een fotosessie, waarbij een eigen opstelling met 7 ketels in het middelpunt stond. De foto's werden bijgeleverd, één met Egbert van Heerde er op.

Op een gegeven moment, waarschijnlijk in 1991, kwam men in contact met Intergas in Coevorden, die een innovatieve HR ketel van aluminium aan één stuk had ontwikkeld. De firma H. van Heerde en Zonen wilde wel als 'launching customer' optreden, en kocht 250 ketels. Weliswaar goedkoop, en men werd ook intensief begeleid, maar de kinderziektes hebben toch veel problemen en kopzorgen gekost, waarbij de relatie met klanten onder druk kwam te staan.

Naast traditionele CV kwam in de tweede helft van de jaren 1980 vloerverwarming in zwang. Naast particuliere installaties werd op zeer innovatieve wijze de Kleine Kerk van vloerverwarming voorzien. De kerk werd in gebruik genomen door de Gereformeerde Kerk, waar men lid van was.

In 1993 kwam met het overlijden van Egbert van Heerde een einde aan de meeste aktiviteiten. Het personeel ging met pensioen. De zaak werd in afgeslankte vorm voortgezet  door Jan B. van Heerde, met zijn zoon Jan Baver. Zij concentreren zich op CV-installaties.