Fulnaho aanhangwagens en trailers

nieuwe boerenwagen 1950Vlak na, of al in de oorlog, in ieder geval uiterlijk 1946 stopten de gebroeders Jan Baver en (Jan) Willem Dragt met een Wagenmakerij Gebroeders Dragt aan de Kerkstraat 91. Het lijkt er op, dat hun activiteiten werden voortgezet door de fa. H. van Heerde en Zoon (Egbert), ook al werd nog korte tijd formeel de wagenmakerij gedreven door Klaas Vis. Er liggen twee familiebanden: Rens, de vrouw van Willem, is een Van Heerde (tante van Hendrik), en Jan Baver is zijn schoonvader. De zoons van Jan Baver werden boer (Simon) en bakker (Stoffel), Willem had alleen dochters. In het archief zit nog hun prijslijst 'tarief van Wagenmakerswerk 1909', een handgeschreven opsomming van alerlei onderdelen van wagens en landbouwwerktuigen. Wat voorbeelden: een eiken vooras kostte f 5.25, een achterschamel (?) f 3, een peulne (?) f 0.60, een scheide f 0.40, een evenaar f 0.90.

Opleggers aan aanhangers FulnahoEgbert ontwierp een aantal wagens, en verbeterde ook ontwerpen van anderen. Er werd met name ingespeeld op de behoefte vanuit de Noordoostpolder, voor vlasvervoer met trailers en voor appels in kisten uit de boomgaarden naar de opslag. Het meeste werden echter de standaard platte wagens voor paard en/of trekker gebouwd. Men ziet ze anno 2001 nog steeds, hoewel het nu wat minder wordt. De standaardwagen hierboven werd gefotografeerd op de Doelenstraat, waar toen nog geen bebouwing was (op de achtergrond de Moespot). 

Bij de ontginning van Oostelijk Flevoland werd een zijlossende aanhanger voor (nat) gras verbeterd, die al in gebruik was in de Wieringermeerpolder maar door de grondgesteldheid hier vaak kapotgetrokken werd door de zeer zware trekkers. Die aanhangers, op reusachtige banden, bestonden als basis uit een driehoek met 2 stalen zijden, en 2 van bovenscharnierende loskleppen, de bovenkant was van gaas waardoor door de grasmaaiers het natte gras werd gestort. Tot in de jaren 1980 werd er veel gebouwd en reparatiewerk gedaan voor grasdrogerij Timmerman in Ketelhaven. 

Maar allereerst de aanhangers, bedoeld voor de openbare weg. Daarvoor was een typegoedkeuring nodig. De eerste correspondentie met de Rijksdienst voor het Wegverkeer in Den Haag vond plaats in 1955. Op 11-8-1955 kwam het bericht dat de zelf ontworpen 2-assige aanhangwagen Fulnaho 6A-1000 op basis van de tekeningen van 15-7-1955 en het onderzoek van het districtsbureau in Zwolle voldeed aan de eisen van het WVR en het RVAO 1951 en dus werd goedgekeurd voor gebruik tot 9 ton, mits voorzien van een goedgekeurde koppeling en een goedgekeurde reminrichting. Zie de foto's, afgedrukt door Arpad Modovan in Nieuwe Niedorp op 29-9-1955, afgeleverd aan J. Meyer, Meidoornstraat 15 te Emmeloord, met brief waarin hij zich verontschuldigd voor de lange levertijd, te wijten aan oponthoud bij de douane van het vergrotingspapier. De negatieven zijn er nog bij, plus afdrukjes van een groepje mensen naast de cabine. De vergrotingen zijn blijkbaar naar Den Haag gestuurd, en zaten in een retourenvelop met poststempel 14-7-1959. 

Op 4-8-1961 wordt ook goedkeuring verleend voor productie van het type Fulnaho 2000, voor een belasting van 16 ton en afmetingen van de laadbak van 7m80 lang en 2m50 breed. de mensen van de Fulnaho aanhangersBij elke aanhangwagen moet een aanvraagkaart volgens bijgevoegd model worden geleverd aan de koper, voor het verkrijgen van een inlegvel bij het kentekenbewijs. 

Volgens wat reclamemateriaal uit augustus 1961 produceerde men toen ook 2-wielige aanhangwagens 3 ton met laadinrichting voor trekkeraandrijving voor weidebedrijven, en richtte men zich vooral op tuinders met wel 3 types wagens van 1,6 - 2 ton o.a. als lorrie voor fruitkisten. Men produceerde ook 3- en vooral 4-wielige wagens, naast de al eerder genoemde aanhangwagens en diepladers voor het 'snelverkeer'. Ook maakte men geheel stalen wagens voor melkvervoer naar de zuivelfabrieken in ongeveerde en geveerde uitvoering van 3 - 10 ton. De prijzen voor de tweewielers waren zo'n f 500 - 900, voor de vierwielers zo'n f 1300 (o.a. uitvoering voor paardetractie, dus met zitbank en rem, maar ook voor trekker met trekdriehoek en oplooprem). En dat alles onder het motto: Van Heerde's wagens lopen licht! Zijn modern, degelijk en .. niet duur. Zie ook de tekening d.d. 9-2-1957 van het Instituut voor Tuinbouwtechniek te Wageningen voor een tweewielige wagen voor kisten 57x36,5x31 cm, die waarschijnlijk model heeft gestaan voor de wagens.

In 1965 wordt de typegoedkeuring van het type Fulnaho 2000 desgevraagd verlengd. Er blijken in dat jaar wagens voor o.a. Bolt (Emmeloord), Feenstra (Heerenveen) en Visscher (Vollenhove) te zijn gemaakt.

Op 24-8-1976 komt de aankondiging van het vervallen van de typegoedkeuring Fulnaho 2000, verleend op 4-8-1961, per 1-6-1977, omdat op een schrijven van 7-8-1974 niet is gereageerd en dus wordt aangenomen dat de productie inmiddels is gestaakt.