28-9 - dag 9 – Sipirok

Een lange (193 km) busrit door de Bukit Barisan, het gebergte dat als een ruggengraat Sumatra in de lengte doorsnijdt. Het zuidelijk deel is een nationaal park  met nog 40 tijgers en 500 olifanten, waar wij overigens niets van hebben gezien. We vertrokken om 7 uur met de zelfde boot als waarmee we kwamen, direct vanaf het hotel, aan de haven in Parapat stond de bus op ons te wachten met dezelfde chauffeurs als op de rit vanuit Bukit Lawang. Klik hier voor de hele route.

 

Het uitzicht onderweg varieerde van adembenemende vergezichten tot drukke markten, groene rijstvelden, moslimscholen en machtige stukken regenwoud. We onderbraken deze lange reisdag door na 60 km een bezoek te brengen aan de kleurrijke markt van Balige aan de zuidkant van het Tobameer.

Een mogelijke stop bij een ananastuin sloegen we over. Wel stopten we - na enig aandringen - bij de zwavelbronnen van Sipoholon (95 km na vertrek). Ze zijn heel bijzonder qua kleuren, maar het stinkt er uiteraard verschrikkelijk naar rotte eieren, de zwavellucht. De bronnen zijn te danken aan de vulkanische activiteiten.

Kort na dit uitstapje, waarbij we werden belaagd door de kinderen van de school naast het pad naar de bronnen, gingen we lunchen in het nabijgelegen (22 km) Tarutung, waar de reisbegeleider een prima restaurantje wist - dat helaas niet meer bestond... Wij gingen liever het stadje in, waar men bezig was met het voorbereiden van een jaarmarkt, er werd dus geshopt - maar weinig gegeten. We belanden in een restaurantje war men ons spontaan van eten ging voorzien, maar zoveel tijd hadden we niet meer dus lieten het bij kale rijst. De eerste tekenen van de voedselvergiftiging speelden enkelen al parten...

Het was erg warm in de bus, want de (zogenaamde) reparatie van de airco - die ook al stuk was op weg naar Samosir - was mislukt. Er werd onderweg ook nog gesleuteld. Het was een heel gedraai door de vele haarspeldbochten op de diverse passen in het Sumatraanse bergland. wel prachtige uitzichten!  We waren uiteindelijk veel vroeger (15.45 uur) bij het hotel dan verwacht. We hadden dus best wat vaker kunnen stoppen op het laatste stuk van 76 kilometer.

We sliepen een nacht in hotel Torsiboh bovenop een heuvel, bij het hooggelegen Sipirok, in het hart van het Mandailing Batak gebied. Vanuit het hotel heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Het Torsibohi Nauli Hotel bestaat uit leuke cottages gebouwd volgens de lokale Batak-stijl. Er is weinig accomodatie in Sipirok, het Torsibohi is de beste keuze. Twee sterren, een matige beoordeling bij Zoover, vermoedelijk komt dat door de oudere beoordelingen - men is druk bezig met renoveren. Onze huisjes waren in orde, met een grote badkamer en prima douche. De oudere huisjes waren nog niet klaar. Omdat we vroeg waren, en het hotel ver buiten een plaats lag,en hebben gezellig op de veranda en voor het huisje gezeten en wat gedronken. Het was te fris om te zwemmen, bovendien stond er bijna geen water in het 'zwembad'. Het grote restaurant van dit hotel, waar we 's avonds gingen eten bij gebrek aan alternatief is erg ongezellig - een eenzame zanger, op grote afstand van onze tafel, probeerde er nog wat van te maken maar het was sfeerloos. Het eten was niet best - weinig smaak, kleine porties, weinig keus - maar wel direct bestellen bij aankomst. En dan nog heel gespreid opdienen, waardoor samen eten eigenlijk niet mogelijk is.

 

 

De volgende etappe op onze reis is Bukittingi, een reis van wel 328 km.

Terug naar het overzicht