16 tot 18-10 - dag 27-29 - Sanur

Sanur, aan de oostkust van Bali, is een ideale plek om deze reis af te sluiten. We vertrokken om kwart voor elf met een erg krappe bus, het is 25 kilometer rijden. We stopten onderweg op verzoek bij een grote batikwinkel, Sari Amertha, waar we ruim een half uur konden rondkijken en kopen. Klik hier voor de route.

Het was daarna nog maar een klein stuk naar het hotel, waar we tegen half een aankwamen. Dat was zoals verwacht Puri Kelapa cottages, zie  de beoordelingen op Zoover: gemiddeld een 7.  Twee sterren, bungalows in een typisch Balinese tuin, handdoekenservice bij zwembad. Er is ook een hoteldeel met een verdieping - en daar kwamen wij terecht, op de begane grond, dichtbij de lobby. Wifi moest je hier betalen, maar was voor het hele verblijf maar een euro. Bij het hotel was een open restaurant, waar we de slotavond hebben gegeten en waar toen Balinese dansen werden opgevoerd door de uitbaatster. Zij had ook de zwembadbar in beheer. Een mooi zwembad overigens, wel erg warm water.

Onze kamer was gelukkig prima, met een goede badkamer, prima douche en genoeg handdoeken. Goede airco. Voor het huisje een kleine veranda met piepkleine, ongemakkelijke rotanstoeltjes. De tuin was mooi.

Uit de reisbeschrijving: de toeristische faciliteiten zijn in Sanur perfect, maar het is er niet zo hectisch als in de badplaatsen aan de westkust, zoals Kuta. Sanur heeft een mooi en breed strand waarlangs het heerlijk wandelen is en ook op winkelgebied is alles aanwezig. 's Avonds kun je kiezen uit een keur van restaurantjes. De tip om ook een keer op de pasar malam (de avondmarkt) te gaan eten sloegen we af, ook al zijn de sateetjes hier misschien wel de lekkerste van de hele archipel!

Het was inderdaad maar 5 minuten naar het strand. Na de lunch in het restaurant aan de straat (hoorde vroeger bij het hotel) gingen we aan het strand kijken. Het was helaas eb, maar we zijn toch in het water geweest en hebben op het strand gelegen. 's Avonds  zijn we over de avondmarkt gelopen, maar daar waren we redelijk snel klaar. Gegeten hebben we met een groepje bij de Pizza Hut, die een stuk minder was dan in Bukkittingi. We zaten buiten op het terras.

De volgende dag gingen we bij vloed naar het strand, huurden een ligbed en bleven er de hele dag. 's Avonds gingen we, op aanbeveling van reisgenoten, eten bij een traditionele 'warung' en dat was heerlijk. De dag voor het vertrek wilden we naar Kuta, omdat de golven daar een stuk hoger en spectaculairder zouden zijn - en dat klopte. We huurden fietsen bij het hotel en reden via het fietspand langs het strand. Dat ging nog heel lang door, maar op een gegeven moment moesten we toch via de grote weg. Het werd steeds drukker, en in Kuta zelf - of liever gezegd het zuidelijk deel van Denpasar - was het een grote chaos. Uiteindelijk kwamen we aan de noordkant van Kuta bij het strand, parkeerden daar de fietsen en zochten een plekje in de schaduw. Dat was bij een surfschool, leuk om te zien hoe de jongelui de golven de bass probeerden te blijven. Het waren echt grote en sterke golven, zoals we proefondervindelijk merkten. Er was een kleine supermarkt in de buurt zodat we drinken konden kopen. Een late lunch namen we in een restaurantje, en aanvaarden de terugweg via een andere route. Bedoeling was door het binnenland, maar dat bleek te bestaan uit een wirwar van asfaltweggetjes met aaneengesloten bebouwing. Het was echt zoeken naar de juiste richting. Op één kilometer van het hotel ging het mis, bij een file van auto's en brommers bij het laatste kruispunt waar we af moesten slaan: ondanks heel goed kijken fietste een groepje rechtdoor. Na heel lang wachten op hun terugkeer besloten we ook maar diezelfde kant op te fietsen, maar kregen ze niet meer in het zicht. Met een grote omweg kwamen we bij het hotel. Zie hier voor de hele route.

Na nog even van het zwembad gebruik gemaakt te hebben hadden we dan 's avonds het afscheidsdiner. sommige groepsleden zouden nog enkele dagen langer op Bali blijven, maar voor ons was het de volgende dag vertrekken.

 

De laatste etappe is via het vliegveld Denpassar naar huis.

Terug naar het overzicht