25-9 - dag 6 Bukit Lawang –Tobameer (250 km)

We stapten vandaag voor het eerst in een echte 'touringcar' en reden via goede asfaltwegen weer richting Medan, dat we links lieten liggen.  Na Medan ging de weg al vrij snel de bergen in. Langs de weg naar Brastagi stopten we op een plek waar vliegende honden opgesloten zaten in kleine hokjes, deze zijn voor de verkoop. De christelijke Batakkers zijn zeer gesteld op het malse vlees van deze fruitetende vleermuizen. Er zat ook een aap in een kooitje, die werd getrakteerd op een sigaret door onze chauffeur...

Zo’n 2 uur na Medan bereikten we het uitgestrekte Karo-plateau: het thuisland van de Karo-Batakkers. Door de ligging van werkende vulkanen, o.a. Sibayak (2170m) en Sinabung (2451m) bij Brastagi is het plateau zeer vruchtbaar en kan er dan ook van alles verbouwd worden. De heuvels zijn begroeid met wortels, kolen, bonen en allerlei fruitbomen. Een lange, kronkelende weg door de Karo-hooglanden voerde ons via Berastagi uiteindelijk naar Prapat aan het Tobameer.

We stopten in Berastagi (of Brastagi), bekend om zijn fruitmarkt. Die markt hebben we uitgebreid bekeken en er ook wat geproefd van het fruit (ik heb o.a. slangefruit geprobeerd). We hadden geen zin - en ook geen tijd - om uitgebreid te gaan eten. Vervolgens was het weer de bus in!

Sipiso-piso waterval

De volgende stop was bij de Sipisopiso waterval. Hier kunt je via een trap naar beneden wandelen maar ook in een van de verschillende kleine eethuisjes wat drinken. Vanaf de winkeltjes bij deze toeristische attractie heb je een prachtig vergezicht over het enorme Tobameer en de Sipisopisowaterval. De Sipisopiso waterval is één van de hoogste watervallen in Indonesië (120 meter). Het is een fantastisch mooie waterval, vooral omdat bezoekers zo mooi aan de overkant op de berghelling van de waterval kunnen genieten (het zicht op de waterval vanaf de viewpoint is werkelijk adembenemend). Sipiso-piso betekent 'duizenden scherpe messen' in het Indonesisch; letterlijk te ervaren wanneer je onderaan de waterval staat (je kunt er niet helemaal onder staan, maar het snijdt al aardig wanneer je in de buurt komt). Het water lijkt aan de bovenkant van de waterval uit een ondergrondse rivier te komen, maar dit is moeilijk zichtbaar door de begroeiing tegen de berghelling waar de waterval 'start'.

Het laatste deel van de weg geeft op enkele plaatsen spectaculaire uitzichten op het Tobameer. Het Tobameer is het grootste kratermeer ter wereld, het is met ruim 1100 km2 groter dan Singapore. Onder het Tobameer ligt een supervulkaan, waarvan er maar een paar op de wereld te vinden zijn (o.a. Yellowstone). De laatste mega-eruptie is al weer zo'n 70.000 jaar geleden, experts stellen dat deze uitbarsting het klimaat op de wereld destijds totaal heeft veranderd.

We zijn er nog even gestopt op een mooie uitzichtplaats op de kraterrand, maar het werd al wat donker. Via haarspeldbochten daalden we de krater in. Vanuit Parapat vertrekken elke dag boten naar dit eiland en bezoekers worden rechtstreeks naar een van de tientallen losmen in Tomok, Ambarita en op het schiereiland Tuk Tuk gebracht. De meeste aan het meer gelegen onderkomens zijn comfortabel en voorzien van elektriciteit en warm water. Samosir wordt beschouwd als de oorspronkelijke woonplaats van de Batakkers op Sumatra en de Toba-Batakkers worden gezien als de etnisch 'meest zuivere' Balukstam.

In Parapat dat al in de koloniale tijd een toeristische plaats was, scheepten we ons in op de boot voor de overtocht, direct naar ons hotel dat we in 40 minuten bereikten. Het motregende een beetje, en er dreigden zwarte wolken boven het meer. Alle bagage stond benedendeks, en toen het droog werd konden we boven op dek nog genieten van het uitzicht over het meer, en de naderende lichtjes van het plaatsje Tuk Tuk.  De hele route van deze dag vind je hier.

Ons hotel Tabo Cottages is prachtig gelegen aan het meer. Tabo Cottages is een van de kleinschalige resorts op Samosir (in Tuk Tuk). Het is de 2e stop wanneer je de boot vanaf Parapat neemt; het ligt vlakbij de 'haven' van Tuk Tuk. De ferry boot stopt langs de pier waar je zelf uit kunt stappen. Tabo Cottages bestaat uit een lobby met restaurant en diverse mooie (traditionele Batak) villa's en huisjes. De villa's zijn vooral geschikt voor families (met kinderen) of groepen.
Tabo Hotel is van Anto, een batak van het eiland Samosir, en de Duitse Annette, die als tourist naar het Tobameer kwam en er bleef. Er zijn verschillende gebouwen met cottages / kamers, steeds met een westerse badkamer met een warmwaterdouche. Er is wifi, een beetje langzaam en niet sterk genoeg om ook in de cottages te gebruiken - dus alleen in het restaurant.
Kamers zijn prachtig ingericht en erg ruim. Alle kamers hebben een kleine veranda waar je heerlijk (in de frisse buitenlucht) kunt zitten. Tabo Cottages heeft een eigen bakkerij met vers (bruin) brood; wat het ontbijt direct fantastisch maakt. Verder hebben ze er erg goede koffie (Sumatraanse koffie) en ook diverse lekkere (biologische) gerechten op de menukaart. Lokale gerechten hebben een eigen draai, maar zijn op zich erg lekker (je moet alleen geen typische Indonesische gerechten verwachten). Het sfeertje bij Tabo Cottages is werkelijk fantastisch. Je kunt er heerlijk tot rust komen en uitwaaien.

 
 

 

De volgende twee dagen bleven we op Samosir.

Terug naar het overzicht