Uit: Bij 't Schuttegien

Voorpoort, 1915En van de plaatsen in Vollenhove, waar in de loop van deze eeuw het n en ander veranderde, is zonder twijfel de Voorpoort. Daar stond in het begin van de eeuw de hoefstal van de firma Van Heerde.

Men besloeg er de paarden, waar men in die tijd druk werk mee had. In de zomermaanden begon de smid al voor melkerstijd met het beslaan van de eerste paarden. Het zal zo'n uur of half vijf zijn geweest. Per week besloeg men een honderdtal paarden. Niet alleen van de boeren uit de Stad en het Ambt, maar ook vanuit de verre omtrek. Men kreeg niet alleen werkpaarden, maar ook wedstrijdpaarden te beslaan.

Smid Van Heerde had in de omstreken de naam een goed vakman te zijn. Bij de landelijke hoefslagwedstrijden in de jaren '27, '29 en '31 wist hij eenmaal zilver en zelfs twee maal goud te behalen. De medailles zijn helaas niet meer te zien, omdat men ze heeft gestolen.

Twee belangrijke klanten waren in die dagen de Baron van Oldruitenborgh en de Vollenhoofsche Diligencemaatschappij. Vele reparaties voor nu luttele bedragen werden door de smid in opdracht van de maatschappij uitgevoerd. Een paard op scherp zetten (voor de wintermaanden) moest in totaal zes centen kosten. Dus anderhalve cent per hoef. Na het beslaan van een paard dronk men vaak een borrel in Hotel van der Veen, naast de smederij.

Tegenover Hotel van der Veen bevond zich de paardestal en de halteplaats van de Vollenhoofsche Diligence. Vroeger was het logisch dat de smid en de wagenmaker samenwerkten. Ook in de Stad. Van Heerde werkte samen met wagenmaker Dragt. In de loop der jaren werden vele types karren gemaakt, o.a. kiepkarren voor de ontginningswerkzaamheden in Giethoorn. Later wagens met luchtbanden, diepladers en aanhangwagens. Vanaf de jaren vijftig neemt het beslaan van paarden af. De trekker doet zijn intrede en men stapt bij Van Heerde over naar het constructiewerk.