Winkel in huishoudelijke artikelen, haarden en kachels en gereedschappen

Etalage van de winkel op het oorspronkelijke adres, Voorpoort 7 - tot 1963Onduidelijk is wanneer men precies begon met de winkel. Het lijkt er op, dat die al in de beginjaren van de eeuw bestond in het pand Voorpoort 7, gedreven door 'tante DŤ' (Derkje van Heerde, zuster van Egbert van Heerde, in 1910 getrouwd met Harm Jan Nijkamp) en 'tante Rens' (Reinsje van Heerde, ook een zuster, in 1908 getrouwd met wagenmaker Jan Willem Dragt) en later door Fem (Femmigje), dochter van Egbert (die in de oorlog trouwde met boer Jan van Dalen). Onduidelijk is of het toen ook al om huishoudelijke artikelen ging, of anders (hoeden?). In het archief van de Kamer van Koophandel komt in de periode 1927 - 1935 een winkel in kruidenierswaren en galanterieŽn voor, gedreven door de burg maatschap J.B. van Heerde te Ambt-Vollenhove.

gevel van de winkel Voorpoort 1 in 1964Daarna werd de winkel doorgezet door Jantje van Heerde-Dragt. Het gaat vooral om potten en pannen, bestek, teilen, emmers en diverse andere artikelen van (draad)staal (o.a. het merk Tomado, BK en Sola), en later veel plastic. Er wordt niet geconcurreerd met de winkel van Aal van Heerde aan de overkant, die naast lampen vooral aardewerk en glaswerk verkoopt (of is dit de winkel van de inschrijving hierboven genoemd, ze was tenslotte de schoondochter van J.B. van Heerde, de 'koperslager').

In 1964 wordt een nieuw en veel groter pand betrokken. De winkel is nu ook showroom voor haarden en kachels en men begint naast huishoudelijke artikelen nu ook (tuin)gereedschap vanuit de winkel te verkopen. Dit laatste in plaats vanuit de werkplaats, waar overigens die verkoop nog jaren doorgaat, naast de verkoop (en reparatie!) van klompen, en o.a. van carbid (prettig voor de oudjaarviering, het melkbusschieten. Er stond in de smederij een grote ton, van waaruit stukken voor 10 cent werden verkocht aan ieder die maar wilde... Dat carbid was overigens bedoeld voor de opwekking van acetyleengas, waarvoor achter de smederij een gashouder was geplaatst, zie ook de hinderwetvergunningsaanvraag in 1968. Begin jaren 1960 ging men over op flessen acetyleen). Het tuingereedschap was van 'Hendrik Jan de Tuinman', het merk van groothandel Reesink in Zutphen.

In 1965 kan na een hartaanval Hendrik niet meer als smid werken, en helpt zijn vrouw in de winkel (wat haar overigens niet erg zint: dat is vrouwenwerk!). Nadat hij in 1967 overlijdt, wordt uit de familie Nijkamp achternichtje Sietske Smit als winkelassistente gerecruteerd, er wordt voor haar een zit/slaapkamer ingericht. Ze blijft maar een jaar, en wordt opgevolgd door een reeks anderen, tot begin jaren 1970 Jan ingrijpt en zijn vrouw winkelpand in 2002Gé met een vaste hulp de winkel laat overnemen. Door de concurrentie van Drok en later bouwmarkten vermindert de omzet in (tuin)gereedschap sterk, en door de komst van CV is de showroom voor haarden veel minder belangrijk. Toch blijft de winkel rendabel, met enorme pieken in omzet rond moederdag en vooral Sinterklaas. In de jaren 1980 krijgt Gé een nierziekte, heeft minder aandacht en tijd voor de winkel die snel achteruit gaat. Een aanbod voor hulp of overname van Francine, echtgenote van Joop die na het overlijden van Jantien in het pand Voorpoort 1 woont, wordt niet geaccepteerd.

In 1988 wordt in eerste instantie besloten de winkel te sluiten, maar Jan komt er op terug en vanaf dat moment blijft de winkel weliswaar bestaan, maar met de destijds al ingekochte artikelen als voorraad en nauwelijks omzet. Bij de afwikkeling van de zaak in 1994, na het overlijden van Egbert,  was de winkelomzet over het hele jaar 1993 niet meer dan f 300. Er werd alleen wat verkocht wanneer daar uitdrukkelijk om werd verzocht en de hulp in de huishouding tijd had om de winkel (even) open te doen. Desondanks wilde Jan de winkel houden. Sindsdien is er niets meer veranderd, zij het dat de showroomfunctie, nu voor CV ketels, is teruggekeerd.